Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ajuns el însuși la evaluare. Oficial, senatorii au astăzi în program dezbaterea moțiunii simple a Opoziției împotriva ministrului, de la ora 16.00, apoi votul final. Ultimele informații arată însă că ministrul câștigă un răgaz de două zile – pe motiv că nu sunt destui parlamentari la muncă, Senatul ar urma să amâne votul până miercuri. Aceeași zi în care Curtae Cnstituțională ar urma să decidă cum rămâne cu completurile de trei judecători de la Curtea Supremă.

Amânarea votului din Senat vine în contextul în care PSD-iștii au avertizat, neoficial, că sunt gata să voteze împotriva lui Tudorel Toader. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este însă în continuare de partea ministrului.

În urmă cu numai o lună, PSD îl apăra pe Tudorel Toader la un vot similar în Camera Deputaților. Ce s-a schimbat între timp? Relația lui Tudorel Toader cu Liviu Dragnea.

Ezitările ministrului în a înainta Guvernului ordonanțele de urgență pentru modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală au scos la lumină tensiunile din interiorul Puterii. Vineri, Liviu Dragnea îi sugera premierului Viorica Dăncilă să ia o decizie – îl mai păstrează sau nu în Guvern pe Tudorel Toader?

Matematic, Opoziția are 38 de voturi în Senat, dar are nevoie de 69 pentru un vot de blam la adresa ministrului.

Ce ar însemna un vot favorabil moțiunii PNL-USR? În ce situație este pus premierul Viorica Dăncilă de PSD? Ce șanse mai are Tudorel Toader să rămână în Guvern?

Anca Simina caută răspunsurile la aceste întrebări în dezbaterea de luni din „Piața Victoriei”, alături de gazetarul Cristian Tudor Popescu și de jurnalistul Moise Guran. De la ora 18.15, la Europa FM.

Până la votul Senatului, lansăm dezbaterea de la opinia dumneavoastră și vă invităm să dați un răspuns în sondajul de pe pagina Radio Europa FM: