Executivul este la un pas de a crea Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), printr-o hotărâre de Guvern care pune la pachet 28 de companii a care statul are acțiuni. Liberalii se declară împotrivă și anunță că le vor acorda asistenţă juridică gratuită celor care vor ataca în instanță  hotărârea de Guvern privind Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii.

Crearea Fondului va echivala, în opinia scriitorului și gazetarului Cristian Tudor Popescu, cu o întoarcere în timp. „Domnul Vâlcov, în clipa de față, distruge capitalismul românesc de stat, reprezentat de companiile acestea, prin acest Fond Suveran de Dezvoltare. Probabil săptămâna viitoare ele, practic, își pierd caracterul capitalist și devin controlabile, ca în regimul comunist, de către stat care va face ce o să vrea cu ele, cu banii lor și așa mai departe”, a atras atenția Cristian Tudor Popescu în dezbaterea din emisiunea „Piața Victoriei”.

Moise Guran merge și mai departe, cu ipoteza că mutarea politică pe care Guvernul o plănuiește pentru săptămâna vitoare „ar putea să fie legată cu aducerea rezervei de aur în România.”

„E o poveste veche, pusă la cale în 2013-2014. Partea asta cu Fondul de stat e ceva extrem de periculos și urât pentru că nu are nicio logică. Fondurile suverane sunt făcute de țări care au excedente. Nu ai ce să faci cu un fond suveran dacă iei aceiași bani din buget și îi muți. Singura rațiune pentru care poți să faci așa ceva e o privatizare la pachet. Dar în momentul în care lre bagă într-un pachet sub pretextul că vrea să facă autostrăzi, să se împrumute ca să o spunem pe aia dreaptă. Pui niște acțiuni pe masă, zici <ăzi.>> Chestia asta s-ar putea să fie legată cu aducerea rezervei de aur în România. De ce? Pentru că dacă vrei să scapi de asta, trebuie să nu mai plătești datoriile. Dar nimeni nu-ți dă bani dacă nu pui un colateral. E o schemă complicată, dar care seamănă cumplit cu niște scheme de fraudă pe care țara asta le-a mai văzut, spune jurnalistul Moise Guran.

Nu întâmplător, crede Cristian Tudor Popescu, Darius Vâlcov a fost foarte crirtic în ultima perioadă la adresa agențiilor de rating internaționale: „Legătura se face – a-propos de împrumut – cu Standard & Poor’s, cu lupta domnului Vâlcov care a ieșit cu sabia în stânga și cu crucea în dreapta să se bată cu agențiile de rating internaționale care << sunt nedrepte cu România>>. De ce? Pentru că nevoia de împrumut se va lovi de dobânzile pe care le dă ratingul internațional”.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 265