DISTRIBUIȚI

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii, realizat împreună cu Avocatul Poporului.

Raportul arată, totdată, că România înregistrează și cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din UE.

Aproximativ 6 % dintre copiii din Uniunea Europeană trăiesc în condiţii materiale extrem de precare. În România – rata este de 4 ori mai mare, fiind peste 20 %, ceea ce ne situează pe primul loc. De asemenea, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie.

România este pe primul loc şi în ce priveşte rata sărăciei care se menţine de la an la an.

O altă cifră îngrijorătoare este legată de faptul că 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica include doar copiii care trăiesc în mediul rural și a fost calculată pe baza unui studiu din 2018. Cei mai expuși riscului sunt, de departe, copiii care au doi sau mai mulți frați.

Totodată, datele raportului indică și faptul că România înregistrează și cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din Uniunea Europenă, în special al celor sub un an.

Decesele sunt influenţate – arată raportul organizaţiei Salvaţi Copiii – de lipsa de educație a mamelor și vârsta scăzută a acestora.