Peste 250 de clădiri şi proiecte imobiliare din România au primit certificate verzi. Numai anul trecut au fost certificate sustenabil peste 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, proiecte rezidenţiale şi fabrici.

Cea mai mare parte a acestora, o proporţie de 75%, sunt din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov.

Clădirile „verzi” consumă mai puţină energie prin intermediul unor sisteme sofisticate şi prin conceptul de proiectare eficient. Proiectarea ajută la reducerea consumului de energie dacă sunt mai multe ferestre, de exemplu.

Pe de altă parte, peste 95% din clădirile din sectorul public şi inaugurate anterior anului 2010 necesită renovări şi îmbunătăţiri.

Datele asociaţiei BuildGreen arată că proiectele imobiliare care obţin un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficienţa energetică de 25% – 35% în medie, confortul şi productivitatea angajaţilor fiind de asemenea mai ridicate.

Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, faţadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite să reducă consumurile de energie, dar şi să îmbunătăţească confortul angajaţilor, sistemele inteligente de încălzire şi iluminare, în funcţie de gradul de ocupare al clădirilor, şi staţiile de încărcare pentru autovehiculele electrice reprezintă doar câteva dintre soluţiile tehnice implementate de către dezvoltatori în ultimul timp.