Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a decretat trei zile de doliu printr-un decret publicat în Jurnalul Oficial. Pelé a făcut istorie nu doar pentru Brazilia, în echipa căreia a jucat. Este cel mai tânăr jucător care a marcat într-o finală de Cupă Mondială, la 17 ani. Deține recordul celor mai multe goluri înscrise în carieră: 1.283, iar mulți îl consideră cel mai valoros fotbalist din istorie, deși nu a evoluat niciodată în Europa.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Puţini brazilieni au purtat numele ţării noastre atât de departe ca el”, a scris pe Twitter preşedintele ales al Braziliei Lula da Silva, care a adăugat „nu a existat niciodată un număr 10 ca el”.

Lula da Silva, care va fi învestit oficial în funcţia de preşedinte duminică, a postat mai multe fotografii cu el şi legendarul atacant care a murit de cancer într-un spital din Sao Paulo.

Reacția președintelui francez

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat memoria legendei fotbalului brazilian. „Jocul. Regele. Eternitatea”, a scris şeful statului francez pe Twitter.

Roberta Metsola, despre decesul marelui fotbalist

„Una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare figură din istoria fotbalului”, sunt cuvintele de omagiu folosite de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Joe Biden, despre moartea lui Pelé

Iar preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a scris pe Twitter: „Pentru un sport care apropie oamenii mai mult ca oricare altul, călătoria lui Pele de la începuturile umile la legenda fotbalului este o poveste despre ceea ce este posibil”.

Gheorghe Hagi: A fost un model pentru mine

La București, fostul mare fotbalist român Gheorghe Hagi spune: „O zi tristă pentru fotbalul mondial, care astăzi a pierdut poate cea mai importantă personalitate. A fost un model pentru mine de cum a jucat, a iubit şi a respectat fotbalul. A fost şi va rămâne unic. Condoleanţe familiei, cu stimă şi respect”, a transmis Gheorghe Hagi pe pagina de Facebook a clubului Farul Constanţa.

Singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares (în 1958, 1962 şi 1970), brazilianul Pele a fost ales în 1999 sportivul secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pelé a murit la vârsta de 82 de ani