Fermierii se plâng că micile afaceri au fost afectate de închiderea restaurantelor şi a hotelurilor şi nu au mai avut unde să-şi vândă produsele.

Efectul – multe dintre mărfuri s-au scumpit. Pe de altă parte, spun fermierii, în perioada pandemiei s-a resimţit şi mai acut concurenţa unor produse de pe piaţa comunitară.

Fermierii au primit de la Guvern sprijin în perioada pandemiei de până la 7.000 de euro pe fermă. Pentru cele foarte mari sprijinul a ajuns şi la 100.000 de euro. Insuficient, însă, spun fermierii, pentru a putea acoperi efectele pandemiei dublate şi de seceta din acest an.

Un prim efect s-a resimţit odată cu închiderea restaurantelor şi a hotelurilor.

Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro:


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Laptele este unul din produsele la care preţul la producător a scăzut foarte mult.

Dar, paradoxal, a crescut la raft. Un fermier primeşte pe un litru de lapte neprocesat 1 leu şi 30 de bani. În magazine, costă între 5 şi 8 lei. Nu va fi o criză a alimentelor, va fi o scumpire a lor, spune Ionel Arion, de la Federaţia Pro Agro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, produsele venite din Uniunea Europeană au avut un preţ foarte mic, incomparabil cu costurile din România. Un exemplu este puiul venit din Polonia, la un preţ cu 30 % mai mic decât cel din România.