Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor a fost adoptată astăzi de Parlament, dar cu modificări importante. Vor putea beneficia de prevederile sale inclusiv restanțierii la bănci, dar și agricultorii afectați de secetă, iar cei care vor cere amânarea ratelor nu vor plăti ”dobândă la dobândă”.

Modificările substanțiale aduse ordonanței de urgență care dă posibilitatea românilor să ceară amânarea plății ratelor la bănci au fost adoptate la inițiativa și cu voturile partidelor din opoziție, în special PSD, Pro România și UDMR.

Astfel, spre deosebire de forma decisă de guvern, Parlamentul le dă posibilitatea și rău-platnicilor să își suspende plata ratelor către bănci.

De asemenea, agricultorii afectați de secetă vor putea cere creditorilor amânarea cu 18 luni a plății ratelor, iar firmele ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% vor putea beneficia și ele de prevederile legii. În varianta guvernului, pentru a se califica la amânarea ratelor, firmelor trebuia să le fi scăzut veniturile cu minimum 25%.

Nu în ultimul rând, mai prevede legea adoptată de parlament, dobânda și comisioanele aferente sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent. Cu alte cuvinte, nu se va plăti dobândă la dobândă.

Liberalii, care au votat împotriva adoptării legii, au anunțat că o vor ataca la Curtea Constituțională.

Deputații au mai adoptat și o lege care prevede că urmașii cadrelor medicale decedate din cauza coronaviruslui, vor primi o pensie egală cu 75% din salariul celui dispărut. Vor putea beneficia, după caz, copiii, soțul supraviețuitor dacă nu se recăsătorește sau chiar părinții medicului decedat.