Ministrul Agriculturii a îndemnat populația  să cumpere produse agricole româneşti, chiar dacă acestea sunt mai scumpe în această perioadă.

Adrian Oros a exmplicat că, „din punct de vedere administrativ, este foarte greu să opreşti produse care vin din UE să ajungă pe rafturile magazinelor”.

„Una dintre problemele mari pe care agricultura românească le are nu este aceea de a produce, pentru că fermierii din România ştiu să producă foarte bine, problema este a vânzării produselor şi aici aş vrea să fac o paranteză legat de promovarea şi vânzarea produselor româneşti. Am văzut că în ultimul timp se pune tot mai mult această problemă şi din punct de vedere administrativ este foarte greu să opreşti produse care vin din UE să ajungă pe rafturile magazinelor. Ceea ce putem face noi ca să grăbim vânzarea produselor româneşti, mă refer la noi, cumpărătorii, este de a căuta în mod responsabil să cumpărăm produse româneşti şi de a ne educa copiii atât în familie, cât şi în şcoală, aşa cum se face în orice ţară, să cumpere produse româneşti, chiar dacă uneori, cum îmi spuneau unii, produsele româneşti par că sunt mai scumpe decât cele care vin de afară şi mai ales în marii retaileri”, a declarat ministrul sâmbătă, la o întâlnire avută cu fermierii din judeţul Alba.

Potrivit lui, deşi România înregistrează producţii foarte mari, în ultimi 4 ani, deficitul comercial înregistrat de România este de 1,2 miliarde de euro, cauzat de faptul că se exportă „aproape exclusiv” materii prime, în special cereale şi animale vii, şi se importă alimente procesate.

Adrian Oros a precizat că printre priorităţile sale se numără sprijinirea fermei de familie și mediului asociativ al micilor producători agricoli.

Șeful Agriculturii îi doreşte ca, în programul naţional strategic pentru domeniul pe care îl conduce, să poată beneficia de subvenţii „doar fermierii autentici şi nu vânătorii de subvenţii care de multe ori au intrat în agricultură şi industria alimentară doar pentru a beneficia de subvenţii şi care au bulversat foarte mult sistemul”.

În altă ordine de idei, niciun procesator din România nu a accesat schema pentru acordarea unui ajutor pentru depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, intrată în vigoare de o lună.

“Există, din 7 mai, schema de stocare privată, pe care toţi cei care au stocuri pot să o acceseze. Din ştiinţa mea, nu a accesat niciun procesator din România, deşi am primit semnale că sunt stocuri foarte mari pentru carnea de vită, pentru carnea de pasăre, pentru produsele lactate”, a spus ministrul Adrian Oros.

Comisia Europeană a adoptat o serie de acte normative legate de depozitarea privată a anumitor produse agroalimentare, precum carnea de bovină, carnea de capră şi oaie, unt, lapte praf şi brânzeturi, perioada de depunere a cererilor fiind deschisă începând cu data de 7 mai. Fondurile alocate României pentru astfel de măsuri sunt de 931.000 de euro.

România va solicita Comisiei Europene aprobarea în vederea folosirii sumei de 27 de milioane de euro rămase neaccesate de sectorul vitivinicol şi utilizarea acestor bani sub formă de scheme de ajutor celor afectaţi de pandemia de coronavirus din acest domeniu, a mai declarat ministrul.

“Sectorul viticultură a fost foarte afectat, pentru că mare parte din produsele lor se duc spre ceea ce înseamnă HORECA (…). Am comunicat Comisiei să putem utiliza cele 27 de milioane de euro ca schemă de sprijin pentru toţi cei din sectorul vitivinicol. La nivel european, încă nu este acceptată această formă de sprijin (…). Vrem să utilizăm bani care au fost dedicaţi sectorului vitivinicol românesc şi pe care îi avem necheltuiţi, 27 de milioane de euro, şi insistăm să-i putem utiliza pe aceştia pentru a-i sprijini pe toţi cei care activează în sectorul vitivinicol”, a explicat  Adrian Oros.