Premierul Ludovic Orban a argumentat, miercuri seara, decizia de a solicita revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia ca urmare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câştig de cauză, marți, Laurei Kovesi.

Fosta șefă a Direcției Anticorupție s-a plâns CEDO că nu a putut să se apere în justiție după destituirea din funcție, în urma unui demers politic inițiat de coaliția PSD-ALDE, în care Tudorel Toader era ministru al Justiției.

“Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei Justiţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, aşa cum a fost Tudorel Toader”, a spus șeful executivului.

“Eu nu cred că poate un ministru al Justiţiei care a demarat o procedură care a dus la o decizie, care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, nu mai are ce să caute într-o Comisie care stabileşte standarde privitoare la drepturile omului şi privitoare la democraţie la nivel european”, a adăugat Ludovic Orban.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Justiţiei a anunțat că propune eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor deciziei CEDO.

Mandatul acestuia în forul alcătuit din experți în drept constituțional a fost prelungit în anul 2018, pe când conducea Ministerul Justiţiei.

După victoria Laurei Kovesi, Tudorel Toader s-a apărat, invocând că destituirea acesteia, prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, s-a făcut în urma unei decizii a Curții Constituționale, nu a demersului pe care el l-a inițiat ca ministru.

“Prin decizia de azi, CEDO nu apără doar persoana fostului procuror-șef, ci însuși sistemul de justiție”, spus – într-un interviu la Europa FM – Laura Kovesi, actual procuror-șef european.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că decizia CEDO nu poate rămâne fără consecințe, iar credibilitatea Curții Constituționale este zdruncinată.

Șeful statului mai adaugă faptul că CCR este astfel obligată să “revizuiască nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și deciziile luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”.