Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, despre decizia CCR privind amenzile date pe timpul stării de urgență, că aceasta reprezintă “o instigare la nerespectarea legii”.

Premierul a mai adăugat că “în nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva”.

“Dacă vor declara neconstituțională și starea de alertă, vom emite o nouă reglementare, o ordonanță de urgență, pentru a oferi autorităților instrumentele necesare care să apere viața și sănătatea românilor. Nu putem accepta ceea ce face CCR și Avocatul Poporului. Este inadmisibil, în nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva, ca autoritățile să fie lipsite de instrumentele necesare pentru aplicarea legilor.

Decizia este pur și simplu un îndemn la nerespectarea Constituției, o instigare la nerespectarea legii și a regulilor. Această decizie pune totodată în pericol viața și sănătatea românilor.

Vedem cum acești oameni care au pierdut orice legătură cu realitatea din viața românească și vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate. Nu au respect față de cei care respectă cu adevărat legea”, a declarat Ludovic Orban.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reamintim, miercuri,  CCR a declarat neconstituțională OUG prin care au fost majorate amenzile pentru încălcarea Ordonanțelor Militare.

Sesizarea a fost depusă de Avocatul Poporului. Acum, amenzile vor putea fi anulate, însă numai după contestarea în instanță.

Raed Arafat a scris joi, pe pagina sa de Facebook, că lipsa unor unelte pentru descurajoarea nerespectării regulilor reprezintă o problemă majoră.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare. La Europa FM, Gabriela Scutea spune că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală. Până acum, polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro. Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

Premierul Ludovic Orban a declarat imediat după anunțarea deciziei că “Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea”.

De la instituirea stării de urgență, procurorii au întocmit aproape 700 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar și pentru alte 34 de infracțiuni care au legătură cu starea excepțională printre care fals în declarații și abuz în serviciu.

Joi, premierul a spus că se vor da amenzi în continuare, dar la nivelul anterior ordonanței de urgență.

Totodată Ludovic Orban a anunțat că intenționează să modifice legislația de funcționare a CCR.