Tradiţionalul pelerinaj de la Şumuleu Ciuc a avut loc astăzi, de Rusaliile catolice. O mulţime impresionantă de pelerini a participat la pelerinajul închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Liturghia a fost oficiată de la un altar situat în aer liber situat, acelaşi de unde, în urmă cu o săptămână, Papa Francisc a oficiat Liturghia Pontificală.

Pelerinii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au venit din toată România, dar şi din alte ţări.

Grupurile de pelerini au urcat muntele Şumuleu rugându-se sau cântând imnuri bisericeşti.

La slujbă a participat, la fel ca în ultimii ani, preşedintele Ungariei precum şi demnitari din Guvernul de la Budapesta.

Cu o tradiţie de aproape cinci secole, pelerinajul de Rusalile catolice strage sute de mii de oameni care vin să se închine la statuia făcătoare de minuni a sfintei Fecioare Maria.

În 1567, principele Transilvaniei – Ioan Sigismund – a încercat să le impună confesiunea unitariană credincioşilor romano-catolici din zonă dar oamenii au înfruntat armata.

Se spune că bătrânii, femeile şi copiii s-au rugat atunci Fecioarei să îi ajute.

De atunci, sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

În perioada comunistă, autorităţile au încercat să oprească adunarea religioasă dar oamenii au continuat să urce dealul Şumuleului pe ascuns.

După 1990, pelerinajul catolic de la Şumuleu Ciuc a devenit cel mai mare din Europa Centrală şi de Est.

Autorităţile române fac demersuri pentru includerea lui în Patrimoniul imaterial UNESCO.