Conform Eurostat, procentul a ajuns la 15,3% anul trecut, şi de fapt este cea mai importantă scădere din rândul ţărilor europene. Numărul s-a redus cu aproape 4% în România, în ultimii cinci ani.

Însă veştile bune se opresc aici, pentru că mai rău decât România sunt doar două ţări europene. Astfel, nivelul din România este mult peste media europeană.

Rata de părăsire timpurie a şcolii se referă la tinerii care au vârsta cuprinsă 18 şi 24 de ani. Aceştia au terminat cel mult 8 clase şi, din momentul abandonului, nu au urmat nicio altă formă specializare.

Dar, spun specialiştii în educaţie contactaţi de Europa FM, nu există nicio explicaţie logică pentru această îmbunătăţire, în lipsă un program naţional coerent. Raluca Pantazi, jurnalist EduPedu:

“La fiecare o sută de copii între 18-24 de ani, 15 s-au oprit cu formarea la clasa a 8a. Economic, înseamnă că ratăm muncă înalt calificată. Ratăm creșterea tehnologiilor viitorului, chiar folosirea lor, pentru că nu are cine s-o folosească, cine să aibă cunoștințele necesare. Mai concret, vom continua să facem cherestea, în loc să facem mobilă modernă.”


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Din cauza lipsei pregătirii, aceşti tineri nu pot spera prea mult la o slujbă bine plătită.

De fapt, este cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, dar chiar şi aşa, România e departe de restul Europei.

În Uniune, procentul celor care părăsesc timpuriu şcoala este de 10,3%, cu menţiunea că în Lituania şi Grecia nu sar de 4%.

De fapt, mai prost decât noi stau doar Malta şi Spania.

Conform strategiei elaborate de Ministerul Educaţiei, până în 2020, abandonul timpuriu trebuia să fie de cel mult 11%.