Federația de Tenis din Kosovo l-a acuzat pe Novak Djokovic că a agravat o situație deja tensionată, după ce numărul trei mondial a scris pe obiectivul unei camere de luat vederi că Kosovo este „inima Serbiei”, după victoria sa din primul tur la Roland Garros.

„Kosovo este inima Serbiei. Opriți violența”, a scris Djokovic, de 22 de ori campion de Grand Slam, în limba sârbă, pe o cameră de televiziune la Openul Franței de la Paris, scrie Reuters.

Ulterior, el a explicat că este împotriva războiului, dar și-a apărat declarația și a descris situația din Kosovo ca fiind un „precedent”.

„În calitate de fiu al unui om născut în Kosovo, simt nevoia să îmi ofer sprijinul poporului nostru și întregii Serbii”, a declarat el reporterilor.

„Poziția mea este clară: sunt împotriva războaielor, a violenței și a oricărui tip de conflict, așa cum am declarat întotdeauna public. Empatizez cu toți oamenii, dar situația din Kosovo este un precedent în dreptul internațional”, a mai spus Novak Djokovic.

Novak Djokovic, în conferința de presă: „Sunt împotriva războiului, împotriva violenței și împotriva oricărui tip de conflict”

„Nu sunt politician și nu intenționez să mă implic în dezbateri politice. Este un subiect foarte sensibil și este foarte dureros pentru mine, având în vedere că sunt sârb, să văd ce se întâmplă acum în Kosovo și cum oamenii noștri sunt practic scoși din instituțiile publice […]

Este tot ce pot face și simt că am această responsabilitate, în calitate de persoană publică – indiferent de zona în care activez – să ofer sprijin. Mai ales că sunt fiul unui bărbat născut în Kosovo. Simt nevoia să le ofer sprijinul meu oamenilor noștri și să ofer sprijinul meu Serbiei.

Nu știu ce viitor va avea Kosovo, nici alții nu știu care este viitorul pentru Kosovo și pentru sârbi, dar este necesar să arăt că sunt alturi de ei în astfel de situații. Kosovo este inima noastră, puterea noastră, nucleul celor mai importante evenimente istorice ale țării.

Poziția mea este foarte clară: Sunt împotriva războiului, împotriva violenței și împotriva oricărui tip de conflict – așa cum am spus-o public de atâtea ori”, a spus Novak Djokovic.

Reacția Federației de Tenis din Kosovo

Președintele federației de tenis din Kosovo, Jeton Hadergjonaj, a afirmat într-o declarație: „Comentariile făcute de Novak Djokovic la finalul meciului său de la Roland Garros împotriva lui Aleksandar Kovacevic, declarațiile sale la conferința de presă de după meci și postarea sa pe Instagram sunt regretabile”.

Hadergjonaj l-a acuzat pe Djokovic că se folosește de statutul său de personalitate cunoscută pentru a stârni tensiuni.

„Novak Djokovic a fost deja autorul unor acțiuni similare în trecut. În ciuda unui mesaj general împotriva violenței, declarația <<Kosovo este inima Serbiei>> și alte declarații ulterioare după meci, făcute de o astfel de personalitate publică, cu ocazia unui eveniment mondial precum Openul Franței, au ca rezultat direct creșterea nivelului de tensiune între cele două state, Serbia și Kosovo”, se mai arată în declarație.

Reacția Federației Franceze de Tenis

Federația Franceză de Tenis (FFT), care organizează turneul de la Roland Garros, a precizat într-un comunicat: „Aceleași reguli se aplică la toate cele patru turnee de Grand Slam. Arbitrul turneului și supervizorii Grand Slamului se asigură că aceste reguli sunt respectate. Mesajele sunt transmise echipelor tuturor jucătorilor care sunt afectați de astfel de aspecte”.

O sursă apropiată a declarat pentru Reuters că FFT nu a considerat că acțiunea lui Djokovic a fost „în detrimentul intereselor turneului”, conform regulamentului Grand Slamului.

Nici Federația Internațională de Tenis (ITF) și nici ATP, care gestionează tenisul profesionist masculin, nu au fost disponibile marți pentru comentarii.

Tensiunile din Kosovo

Aproximativ 30 de soldați ai forțelor de menținere a păcii ale NATO au fost răniți luni în confruntări cu protestatari sârbi în orașul Zvecan din nordul Kosovo, unde a crescut tatăl lui Djokovic.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declarația de independență față de Serbia din 2008.

Aceștia consideră în continuare Belgradul drept capitala lor la mai bine de două decenii de la revolta albanezilor din Kosovo împotriva regimului represiv sârb.

Etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populația totală a Kosovo.

Confruntările de luni au avut loc în momentul în care primari de etnie albaneză au preluat funcții în zonele cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbi.

Sursa colaj foto: Twitter / NEXTA, Twitter / Novak Djokovic, Facebook / Kosova Tennis Federation

Citește și: Ana Bogdan, eliminată în primul tur de la Roland Garros | AUDIO