Tânăra de 27 de ani răpusă de COVID-19 în Spitalul Județean Neamț, al cărei deces a fost raportat sâmbătă, a luat coronavirusul pe când era internată în unitatea sanitară.

Suferindă de leucemie, pacienta din Roznov a fost internată la Secția Hematologie a SJU Neamț, la 16 martie, pentru tratament. Ulterior, a intrat în contact cu o asistentă medicală care fusese, la rândul ei, contact cu un pacient infectat, relatează Mediafax.

La 27 martie, fetei i s-au recoltat probe pentru COVID-19, iar două zile mai târziu, rezultatul confirmând îmbolnăvirea.

Starea de sănătate a tinerei s-a înrăutățit. La 4 aprilie, ea a fost transferată la Secția de Terapie Intensivă, unde a murit la 10 aprilie.

Testat și el pozitiv, prietenul fetei a primit o mască și mănuși, fiind trimis acasă cu autobuzul.

Direcția de Sănătate Publică Neamț face anchete epidemiologice.

Doctor epidemiolog, Daniela Marcoci a fost numită, vineri, la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

Florin Apostoae a fost destituit, joi seara, la nici o săptămâna după preluarea temporară a postului.

La unitatea nemțeană a ajuns, vineri, ministrul Sănătății. “Eu am venit, astăzi, să fac o schimbare de management într-un context de pandemie cu coronavirus, sperând să vedem în perioada următoare o asanare a focarului din Spitalul Județean, iar apoi o scădere a numărului de infecții la nivel de municipiu “, a spus Nelu Tătaru.

“Medicii infecționiști vor fi cei care vor superviza cazurile grave, iar ceilalți medici, de alte specialități, vor fi medici curanți pentru pacienții cu simptomatologie ușoară și medie, în contextul în care, la externare, vor mai avea un examen de boli infecțioase care să certifice că acești pacienți sunt vindecați”, a adăugat ministrul.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultima perioadă, Daniela Marcoci a fost detașată la focarul de COVID-19 de la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Doctorul vrea, la început de mandat, să cunoască situația reală a situației din SJU Neamț. Daniela Marcoci își dorește, totodată, ca greșelile de management de la Suceava să fie evitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judeţul Neamţ se află pe a 5-a poziţie la nivel naţional în funcție de numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Întrucât mai multe cadre medicale sunt infectate sau se află în autoizolare, Spitalul Judeţean a transferat, la Iași, 30 de pacienţi cu COVID-19. Autoritățile vor ca acest focar să nu se extindă.

De la debutul epidemiei, la conducerile SJU Suceava și SJU Deva au fost numiți doctori militari.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, că numărul cazurilor de nou coronavirus a ajuns la 5.990 în România, în creștere cu 523.

Bilanțul epidemic al deceselor a ajuns la 282. Victimele erau internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman și Gorj.

758 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

La ATI, în acest moment, sunt internați 208 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 59.272 de teste.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.984 de persoane. Alte 74.233 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Într-o analiză a situației epidemice, Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că numărul femeilor care au contractat noul coronavirus este mai mare decât cel al bărbaţilor în România. În ceea ce privește cazurile mortale, raportul se inversează.

Ministrul Internelor a susținut, vineri seara, că datele despre situaţia epidemică sunt unele reale.

“Există Grupul de Comunicare Strategică… Oameni care muncesc zi şi noapte. Îi văd cum comunică, cum actualizează cifrele, cum – dacă a scăpat o eroare – depun toţi eforturi să o regleze, astfel încât pe grupul din care fac parte ziariştii să fie date informaţii corecte, ample şi exacte”, a spus Marcel Vela.

“Vreau să asigur cetăţenii că nu este nicio intenţie a vreunei autorităţi (…) de a măslui cifre, de a ascunde realitatea (…) Eu vă garantez că suntem corecţi”, a insistat șeful MAI, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul a reluat, totodată, apelul ca populaţia să respecte măsurile de distanţare socială, în contextul apropierii sărbătorilor pascale.

Președintele Societăţii de Microbiologie consideră că distanțarea socială este mai importantă decât purtarea măștii în locurile publice.

Potrivit lui Alexandrul Rafila, în sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru că atunci virozele respiratorii sporesc în rândul populației.

“Eu cred că mai important decât să purtăm mască este să nu ne mai înghesuim. Să păstăm această distanţare socială, să încercăm să generalizăm exerciţiul acesta pe care-l desfăşurăm în această perioadă. Eu aşa încerc să-l caracterizez, ca un exerciţiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetăţenilor. Şi atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”, a declarat profesorul, vineri seara, la Digi 24.

Alexandru Rafila consideră că oamenii s-au obişnuit cu noua situație epidemică şi nu mai sesizează pericolul.

“În mod automat, încercăm să revenim la comportamente care înainte erau uzuale. Mi-e greu să spun că cineva este de vină sau că este inconştient. E pur şi simplu un exerciţiu pe care unii nu mai pot să-l continue şi atunci trebuie să-i convingem”, a subliniat specialistul.

„Al doilea vârf nu ştiu dacă va fi la fel de înalt. Sigur că va fi o creştere a numărului de cazuri, asta se întâmplă cu orice infecţie respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare. Infecţia cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populaţia receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă. N-o să treacă probabil prin infecţie decât 30, maximum 40 la sută din populaţie şi atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, astfel încât să nu ajungem la situaţii disperate”, a completat Alexandru Rafila.

„Eu sper, însă, ca până în toamnă să avem acces la un medicament antiviral care să fie eficient în tratament şi să prevină cazurile acestea complicate şi decesele numeroase”, a conchis șeful SRM.