Iniţiatorii moţiunii de cenzură la adresa cabinetului Viorica Dăncilă califică echipa de la Palatul Victoria drept Guvernul „cel mai nociv din ultimii 30 de ani”.

Opoziția anunță că va propune, imediat după dezbaterea și votul asupra documentului, un „guvern suplu”, cu 15 ministere.

Titlul moțiunii este Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!

„Soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră”, se arată în textul moíunii.

Iniţiatorii susţin, de asemenea, că este nevoie de un nou program de guvernare, orientat către „dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală”.

Semnatarii vorbesc despre investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, de o creştere economică bazată pe producţie şi exporturi și de servicii publice de cea mai bună calitate.

În document se mai spune că Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nici legitimitatea politică pentru a conduce.

„Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale”.

Moțiunea critică și ceea ce numește „lipsa de competenţă’ sau ‘impotenţa guvernării’.

„În doi ani şi opt luni s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare”, se spune în text.

Guvernul Dăncilă mai este criticat  pentru că, „deşi s-a înregistrat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante”, nu a pornit nici un proiect major de infrastructură.

Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săptămînal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice”.

Semnatarii mai susţin că Executivul a „gonit” investitorii privaţi din economie, critică situaţia din educaţie şi sănătate și reclamă modul în care sunt conduse televiziunea şi radioul publice.