„Ora va dura ca şi până acum, fie 45 de minute, fie 50 de minute.

Programul este normal, însă luăm în calcul ca venirea copiilor la şcoală să se facă în aşa fel încât să nu se întâlnească unii cu ceilalţi, exact aşa cum am făcut şi la examenele naţionale, să se realizeze şi acele circuite în cadrul unităţilor de învăţământ.

Deci, ne preocupă sănătate şi siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice”, a afirmat Monica Anisie, la Antena 3, comentând modul în care va începe anul școlar 2020/2021.

Monica Anisie a precizat, întrebată dacă la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci, că decizia trebuie să fie şi la nivel local.

„Din punctul meu de vedere decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ce se întâmplă însă dacă părinţii ar putea decide să nu-şi aducă copii în clasă, având o situaţie riscantă?

„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile. Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a menţionat ministrul.

Monica Anisie a mai precizat că în Ministerul Educaţiei se lucrează la ghiduri pentru fiecare nivel de învăţământ, tip de învăţământ, inclusiv pentru cel vocaţional, iar data limită pentru finalizarea acestora este 15 august.

Anul Școlar 2020/2021 începe pe 14 septembrie

Şcoala începe la 14 septembrie, pentru majoritatea elevilor, după cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Deciziile vor fi luate, însă, la nivel local, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

Potrivit presedintelui, autoritatile au stabilit trei scenarii în funcție de care școlile ar putea fi închise total sau parțial, pe baza numărului de noi infecții Covid-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.

scenariul verde – în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile infectată cu Covid-19 – si toți elevii merg la școală

scenariul galben – între una și 3 persoane detectate în medie zilnic la mia de locuitori, caz in care o parte din activități se țin în școală, o parte în online.

scenariul roşu – când în localitatea respectivă sunt,în medie, peste 3 bolnavi noi zilnic și nimeni nu merge la școală.

Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală.

În functie de ele, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua o decizie, a explicat presedintele Klaus Iohannis:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ediție Specială România în Direct: Reînceperea școlii

Joi, de la ora 13:15, după Jurnalul de Prânz Europa FM, Cătălin Striblea vă invită la o Ediție Specială pentru a dezbate pe marginea deciziilor anunțate, miercuri, de președinte.

Cum vi se par măsurile propuse de autorități? Credeți că acestea pot asigura siguranța copiilor și a familiilor voastre? Vă este teamă să vă trimiteți copilul la școală? Ce propunere faceți Guvernului pentru ca școala să se desfășoare în condiții sigure, dar și eficiente? Cui ați vrea să aparțină decizia legată de școala copilului vostru: autorităților locale sau Guvernului?