Noul ministru al Internelor a denunțat o ”muşamalizare” a dosarului privind reprimarea protestului antiguvernamental din 10 august 2018, care a început cu secretizarea unor date şi a unor evenimente.

În opinia lui Marcel Vela, informațiile conţinute în raport ”implică unele răspunderi civile şi penale”, notează Agerpres.

”În august, anul trecut, eram preşedintele Comisiei de Apărare şi Ordine Publică din Senat şi, deşi era vacanţă parlamentară, după ce s-a întâmplat în 10 august, am convocat comisia şi am solicitat raportul acelor evenimente. Având dreptul de a parcurge acest raport şi toţi membrii comisiei cu certificat ORNISS, am realizat că ceva e în nergeulă şi am cerut desecretizarea raportului secretizat de fostul ministru de Interne Carmen Dan. Cred că au intrat în panică cei care au secretizat raportul, pentru că, în luna septembrie, în Senatul României, s-au redistribuit comisiile de specialitate, iar Comisia de Apărare a fost preluată ca şi preşedinţie, ca şi conducere de către PSD, situaţie în care nu mai puteam demara audieri sau solicitări pentru a desecretiza şi analiza tot ceea ce este cuprins în acest raport”, a declarat ministrul, joi seară, la B1 TV.

”Muşamalizarea acestui dosar a început chiar cu secretizarea unor date şi unor evenimente, care au avut loc în 10 august, pentru că, dacă nu încercau o muşamalizare sau nu încercau să ascundă nimic, dosarul ar fi fost public să-l vadă toată lumea şi nu ar fi avut nimic de ascuns. Am văzut opiniile că au desecretizat 80 – 80%, dar, dacă tot au avut această dorinţă, mă întreb de ce totui nu s-a desecretizat 100%. Această secretizare implică unele răspunderi civile şi penale”, a adăugat Marcel Vela.

”Nu este doar o desecretizare a unor fapte, idei, decizii politice, este o nevoie a justiţiei de a afla adevărul şi a opiniei publice de a fi la curent cu ce s-a întâmplat în 10 august”, a mai spus șeful Internelor.

”Atunci nu a fost doar o manipulare politică, o situaţie jenantă pentru România, pentru Jandarmerie a fost o încălcarea a drepturilor cetăţeneşti, o pată pentru democraţia românească şi trebuie să o scoatem la lumină, justiţia să-şi spună cuvântul şi niciodată să nu se mai întâmple o situaţie dramatică”, a mai declarat ministrul de Interne.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în 14 noiembrie, că declasificarea raportului, oferind astfel acces procurorilor la date despre cele întâmplate atunci.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor care i-au bătut și gazat.

Totodată, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamatcă au fost agresaţi.

Până la momentul actual, anchetatorii au fost audiat peste o mie de martori şi sute de victime ale violenţelor.