Capacitatea zilnică de testare este de aproape 5000, dar este folosită la trei sferturi din capacitate, spune ministrul Sănătății:

„Avem o capacitate de testare de 4.890 de teste ale aparatului, dar testam în jur de 3.700 – 3.800 fiindcă nu toate echipele au aceeaşi pregătire”.

Precizarea vine în contextul în care din  raportarea oficială a deceselor reiese că multe probe se confirmă la zile distanță de momentul recoltării, în unele cazuri după moartea bolnavilor.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătăţii a explicat că dacă recoltările vor da un răspuns în 24 de ore, în atunci România va avea o capacitate maximă de testare.

„În măsura în care anchetele epidemiologice vor desfaşura alte colaterale care pot recolta mai multe teste, atunci vom avea şi mai multe teste. (…) În condiţiile în care am extins testarea la orice infecţie respiratorie acută, severă sau respiratorie inferioară fără să aibă legatură cu infecţiile de Covid şi fără să aibă legatură cu vreo zonă de risc, am extins la tot ce înseamnă persoane instituţionalizate, la tot ce înseamnă personalul medical din prima linie şi intenţionăm să facem şi periodic la personal medical, la şapte zile cei care sunt negativi sau ori de cate ori este simptomatologie”, a mai spus Tătaru.

Pe viitor, ministrul Sănătății ar vrea ca tot personalul medical neinfectat să fie testat periodic la 7 zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.