DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătății a desemnat coordonatori pentru gestionarea situației COVID-19 pe cele opt regiuni ale țării.  Aceștia vor monitoriza cazurile de îmbolnăviri, gradul de ocupare a paturilor din spitale, capacitatea de testare și vor putea dispune mutarea echipamentelor între județe.

Cei 8 coordonatori sunt șefii Direcțiilor de Sănătate Publică Iași, Constanța, Mehedinți, Arad si Cluj, respectiv un medic epidemiolog de la DSP Dâmbovița si un inspector-șef din cadrul DSP Sibiu.

Pentru Bucuresti si judetul Ilfov a fost desemnat Cătălin Smarandache, lector la Facultatea de Medicină.

Coordonatorii regionali vor trebui sa centralizeze zilnic numarul pacienților confirmați și al deceselor in regiunea pe care o gestioneaza, la fel si necesarul de personal medical și propun relocarea lui daca e cazul.

Cei 8 coordonatori  centralizează necesarul de echipamente medicale, de protecție și de testare, dar și necesarul de medicamente; analizează necesitatea de creștere a capacității de testare din regiune  și informează Ministerul Sănătății; de asemenea, pot dispune – în funcție de lipsuri – mutarea dintr-un județ în altul a materialelor necesare.

Potrivit ordinului ministrului Nelu Tataru, coordonatorul regional poate decide eventuale transferuri de pacienți intre oricare din unitățile sanitare publice și private din județele arondate.