Ministrul Muncii a anunțat, la începutul ședintei de guvern de joi, că 56.170 de companii au solicitat șomaj tehnic pentru 459.000 de angajați.

De asemenea, autoritățile au primit peste 55.000 de cereri de la persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, sportivi și alte categorii care desfășoară activități pe baza unor relații contractuale, altele decât contractele individuale de muncă, care sunt acoperite din fondurile de la ANOFM, a spus Violeta Alexandru.

“Ținem situația sub control, suntem foarte receptivi la toate semnalele pe care le primim din societate”, a adăugat acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anterior, ministrul a anunțat, pe Facebook, că Guvernul a pregătit un proiect de act normativ care se referă la bugetari. „Șomajul tehnic” în instituțiile publice este o propunere asumată, a spus Alexandru.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. <Șomaj tehnic> în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, a scris aceasta pe Facebook.

Ea susține că aceasta este o decizie asumată și luată după consultări. „Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a mai spus ministrul Muncii.

Totodată, în ședința de guvern, premierul i-a cerut ministrului Violeta Alexandru să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fie vizaţi de ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic la nivelul sistemului public.

“Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare. Trebuie să facem o analiză foarte obiectivă. (…) Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, a spus Ludovic Orban.

Violeta Alexandru a afirmat că a primit şi ea astfel de solicitări şi a spus că acestea vor fi supuse analizei. În ce îi priveşte pe demnitari, ea a apreciat că este momentul unei solidarităţi “pe toate planurile şi la toate nivelurile”.

Ministrul Muncii a menţionat că prima variantă a ordonanţei este gata şi că în zilele următoare va fi supusă atenţiei fiecărui minister.

“În zilele următoare o voi circula – varianta pe care Ministerul Muncii o propune – şi o voi discuta cu toţi colegii din guvern care îşi cunosc domeniile de activitate”, a spus Violeta Alexandru.

Ludovic Orban a solicitat, în mod expres, ca acest lucru să se petreacă în cursul acestei săptămâni, iar ministrul Muncii a replicat că proiectul va fi pregătit pentru începutul săptămânii viitoare, urmând să aibă loc consultări inclusiv cu partenerii sociali.

Premierul le-a cerut miniștrilor să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic.