Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat în ce condiții va fi acordat angajatorilor acel ajutor de la stat de 41,5% din salariul unei persoane reangajate, după ce a fost în șomaj tehnic.

Violeta Alexandru spune că firmele pot cere decontarea a 41,5% din salariul unui angajat, dacă acesta s-a aflat în șomaj tehnic măcar 15 zile.

“Limita pe care am pus-o este de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Condiția pe care o solicităm angajatorilor este să mențină relațiile contractuale cu salariatul până la sfărșitul anului. După cele 3 luni în care Guvernul acordă acest sprijin fix, angajatorul are obligația ca în următoarele 4 luni să mențină contractul activ cu respectiva persoană.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Firmele care angajează tineri până în 29 de ani, persoane peste 50 de ani, dar și români reveniți în țară, după ce le-au fost suspendate contractele în străinătate, vor primi de asemenea un ajutor de la stat de cel mult 2500 de lei pentru fiecare persoană angajată.

“O altă măsură activă constă în acordarea unei sume de maxim 50% din salariul unui angajat, până la 2.500 RON. Se acordă angajatorului pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă 16-29 de ani sau are peste 50 de ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în aprilie, cele mai multe cereri pentru șomaj tehnic s-au înregistrat în București, pentru peste 240.000 de angajați.

Urmează județul Timiș, cu solicitări pentru aproape 70.000 de salariați, Brașov, Cluj, Iași și Ilfov, cu cereri pentru mai mult 50.000 de angajați intrați în șomaj tehnic.