Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire, noi reguli pentru liberarea condiționată, dar și pentru percheziții.
Asyfel, ministrul Justiției, Ana Birchall, a anuntat joi ca se propune o pedeapsă de la 2 la 8 ani pentru răpirea de persoane, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Ministerul Justiției vrea și înăsprirea condițiilor de eliberare condiționată. Astfel, acestea vor trebui îndeplinite cumulativ, în cazul în care cel condamnat să fie eliberat din pușcărie mai devreme. In plus, liberarea conditionata in cazul detentiunii pe viata, poate fi dispusa daca cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de detentiune. In prezent, un condamnat pe viata poate cere liberarea conditionata dupa 20 de ani de inchisoare.

Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor„, a declarat Ana Birchall, joi, într-o conferinţă de presă la sediul ministerului.

Proiectul de ordonanță de urgență extinde competența DIICOT și la variantele agravate ale infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal (prin răpire), precum și la infracțiunea de sclavie, având în vedere gravitatea și complexitatea deosebită a acestor fapte, precum și asemănările, în privința laturii obiective a conținutului constitutiv al infracțiunii, cu unele dintre infracțiunile deja aflate în competența DIICOT (spre exemplu traficul de persoane).

Proiectul propune modificări și în cazul perchezițiilor domiciliare. Apare astfel sintagma „de îndată” in cazul emiterii mandatului de perchezitie, in vechea formulare era prevazut ca acesta se emite „in termen de 24 de ore”:

„Cererea prin care se solicita încuviințarea efectuarii perchezitiei domiciliare se solutioneaza, de îndată, în camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie.”

Este stabilita efectuarea perchezitiilor in cazurile flagrante, daca exista mandat, prin introducerea termenul „oricând” în formularea: „perioada pentru care s-a emis mandatul, care nu poate depasi 15 zile, in care poate fi oricand efectuata perchezitia.”

În plus, percheziția poate fi făcută și după ora 20:00: „Percheziția poate fi efectuată și în intervalul orar 20:00-6:00 în cazul infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora”.

Situatia este similară și în cazul infracțiunilor flagrante, oamenii legii pot pătrunde în locuința sau spațiile private.

Proiectul Ministerului Justitiei poate fi analizat AICI .