DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat marți, la Oradea, că structurile de poliție și de jandarmerie identifică persoane și ”vizualizează imaginile” pe care le dețin de la mitingurile PSD pentru sesizarea Parchetului, motivând că s-a depășit planul contravențional și s-a trecut în cel penal.

“Aș putea spune chiar că, dacă facem o statistică, din anii ’90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc”, a spus Carmen Dan, cu privire la contramanifestațiile de la mitingurile PSD, marți, într-o conferință de presă susținută la Oradea, după o ședință cu șefii inspectoratelor din subordine.

Ea a deplâns escaldarea violenței din campania pentru alegerile europarlamentare și a spus că nu este dispusă să tolereze niciun fel de violență, atrângând atenția că de la violență verbală la cea fizică este doar un pas.

”Nu cred că există nicăieri în Europa, pentru că tot vorbim de niște alegeri parlamentare de nivel european, o viziune în care să se încurajeze violența și modul acesta de exprimare agresivă în campaniile electorale. Eu vreau, și fac și pe această cale un apel, să conștientizeze cei care gândesc că în acest fel se pot manifesta, că de la violență verbală la violență fizică este doar un pas. Iar eu nu am de gând, prin structurile care mă reprezintă să încurajez, sub nicio formă, acest lucru. Tocmai de aceea, legea manifestațiilor publice vorbește foarte clar în sensul interzicerii unor manifestări suburbane tocmai pentru a se evita orice risc în planul violenței”, a spus Carmen Dan.

Ea a anunțat că structurile de poliție și jandarmerie din subordine fac în acest moment o evaluare, că identifică persoane și ”vizualizează” imaginile, în sensul sancționării infracțiunii de tulburare a liniștii și ordinii publice, și a anunțat că va sesiza Parchetul, pentru că s-a depășit ”planul contravențional” și s-a trecut în cel penal.

”Este motivul pentru care, în acest moment, atât structurile de poliție cât și structurile de jandarmerie fac o evaluare serioasă, cele care vor interveni, identifică persoane, vizualizează imaginile pe care le deținem pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv Codul penal (…) atunci când reglementează infracțiunea de tulburare a liniștii și ordinii publice. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza Parchetul competent, deoarece cred că este evident pentru toată lumea că am depășit planul contravențional și am trecut în cel penal. Este motivul pentru care am solicitat rigoare în aplicarea legii, transparență și exigență totodată tuturor structurilor care au competențe în planul ordinii publice”, a anunțat Carmen Dan.

Ea a explicat că nu este nevoie să existe victime ale agresiunilor pentru deschiderea unei investigații penale și a spus că se așteaptă să aibă sprijinul procurorilor.

”Pentru infracțiunea enunțată, eu cred că trebuie ca toată lumea să conștietizeze că valoarea socialeă pe care o ocrotim este ordinea publică și eu nu vreau să ajungem să avem victimele agresiunilor pentru a fi necesar să deschidem o investigație penală. Sunt convinsă că și Parchetele vor gândi în sensul acesta și aștept să avem o bună comunicare instituțională”, a mai spus ministrul Dan.

”Asistăm la acutizarea unor atitudini agresive şi faptul acesta ne determină şi pe noi să tratăm cu toată exigenţa aceste abordări şi vreau să anunţ că vom fi foarte hotărâţi să sesizăm orice încălcare a legii de fiecare dată când vom constata că am depăşit acest plan al exprimării într-un mod civilizat, autorizat şi legal”, a conchis ministrul de Interne care a dat asigurări că jandarmeria va sprijini orice partid politic ”să-și desfășoare campania electorală în limitele legii.”

PSD a organizat, joia trecută, la Iaşi un miting, cu ocazia celebrării Zilei Europei. Manifestaţia a avut loc în aceeaşi zi cu Summitul liderilor UE de la Sibiu. Liviu Dragnea a afirmat, după ce dintre simpatizanţii PSD s-au auzit câteva huiduieli, spunând că „derbedeii” umblă pentru că PSD e cel mai mare partid, dar cei mai mulţi se uită la măsurile luate.

Ulterior, Liviu Dragnea a acuzat că în locul unde erau manifestațiile împotriva PSD au fost găsite jointuri, spunând că a rămas șocat cum niște tineri cu ochii injectați au luat un om bătrân la bătaie. Liderul social-democrat a adăugat că erau bătăuși la mitingurile partidului, în spatele cărora se ascund Klaus Iohannis și PNL.