Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge, miercuri, la Institutul „Cantacuzino”.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Cele două variante de vaccinuri anti-COVID, Pfizer-BioNtech și Moderna, sunt foarte asemănătoare.

Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. BioNTech-Pfyzer – 95% ,Moderna – 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2.

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși