Firmele sunt încurajate de stat să angajeze tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani, persoane care au trecut de 50 de ani și români reveniți în țară, după ce le-au fost suspendate contractele de muncă în străinătate.

Guvernul se angajează ca timp de un an de zile să suporte 50% din salariul unui angajat, dar nu mai mult de 2500 de lei.

Inițiativa este salutată de mediul economic, dar sunt puține locuri de muncă disponibile. În plus, nu știe deocamdată cine va verifica dacă un român a avut contractul suspendat în străinătate, a spus – la Europa FM – secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

“Deocamdată, din evaluările făcute de INS pentru următoarele 3 luni, nu se întrevede o creștere a numărului de locuri de muncă. Măsura este suplimentată cu angajarea celor veniți din străinătate, dar cu o condiție greu de verificat – să li se termine contractele. Cine verifică în România că li s-a terminat contractul în Germania?”, se întreagă Cristian Pârvan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Firmele au nevoie de specialiști, de aceea statul ar trebui să acorde o atenție mai mare formării profesionale a tinerilor și recalificării persoanelor care nu își găsesc un loc de muncă.

“Din păcate, nu se găsesc specialiști! Încet, încet, specialiștii ori au plecat, ori au ieșit la pensie și cerere de muncitori necalificați nu ne ajută foarte tare”, a adăugat Cristian Pârvan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Firmele vor beneficia de ajutorul statului, cu condiția ca persoanele proaspăt angajate să își păstreze locul de muncă încă un an, după ce se încheie perioada celor 12 luni, în care statul plătește jumătate din salariul unui angajat.