Mai mulți medici în combinezoane protestează la Guvern, în fața Palatului Victoria din București. Aceștia spun că sunt nemulțumiți de condițiile în care sunt nevoiți să muncească și de orele suplimentare pe care trebuie să le facă.

Deși protestul se desfășoară în echipamente medicale de protecție, protestatarii acuză și că nu au echipamente suficiente în spitale.

Într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat că echipamentele de protecție specială nu ar trebui folosite pe stradă.

„Echipamentele au fost permanent suplimentate și în zonele unde e indicată folosirea lor există. Am putea face interpretarea între ghilimele că există echipamente și în plus din moment ce ei demonstrează îmbrăcați în echipamente pe stradă.

Nici asta nu e o atitudine firească. Echipamentele trebuie purtate numai în incinta instituțiilor sanitare, indiferent ce vrem să demonstrăm.

Nu trebuie să folosim ca mesaj public elemente de tehnică medicală, echipamente, imagini cu pacienți, imagini cu tehnologie avansată. Nu au decât natura să impresioneze. Este până la urmă o risipă de echipamente”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Acțiunea de protest este organizată de federația sindicală Sanitas.

”Membrii Federației SANITAS au ales această modalitate pașnică de protest pentru a arăta guvernanților că sunt total nemulțumiți de modul în care sunt tratate toate categoriile profesionale din domeniile aflate, de mai bine de patru luni, în prima linie a luptei cu noul Coronavirus – Sănătatea și Asistența socială.

100 de angajați îmbrăcați în combinezoane medicale și echipați cu măști medicale, viziere și mănuși au traversat Piața Victoriei, în intervalul orar 10.00 – 11.00, respectând toate măsurile legale de deplasare în spații publice: grupuri de maxim 6 persoane, distanțare socială de 2 m etc.

S-au îndreptat apoi către instituția Guvernului pentru a depune petiții în care Federația SANITAS solicită premierului României organizarea unei întâlniri în care să fie discutate probleme legate de buna funcționare a sistemului medical și de asistență socială pe perioada crizei:

1. Reluarea dialogului social instituționalizat la toate nivelurile.

2. Emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național. Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85%) pentru toți salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți.

3. Adaptarea condițiilor de muncă la situația epidemiologică actuală:
a. Stabilirea unui normativ de personal specific secțiilor/compartimentelor care tratează în mod direct pacienți cu COVID-19.
b. Reducerea programului de lucru adaptat la nevoile de recuperare a personalului care lucrează purtând echipamentul de protecție specific patologiei. Asigurarea echipamentelor de protecție adecvate şi suficiente.
c. Identificarea unor forme de recuperare a capacității de muncă a salariaților din sănătate și asistență socială.

4. Creșterea salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar ca o recunoaștere firească a efortului și meritelor salariaților din sistem.

5. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual.
6. Acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în această perioadă.

7. Identificarea unor soluții pentru corectarea și punerea în aplicare a legislației privind drepturile de natură salarială pentru personalul din asistență socială.

La finalul acţiunii, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au fost invitaţi la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban. Primul-ministru a luat la cunoştinţă nemulţumirile salariaţilor care astăzi s-au aflat în stradă şi implicit ale tuturor celor care lucrează în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială şi s-a angajat să organizeze, zilele următoare, o nouă întâlnire la care să participe Ministrul Sănătăţii împreună cu echipa sa de specialişti.

Federația SANITAS își asumă această formă pașnică de protest având în vedere că situația epidemiologică actuală continuă să se agraveze, starea personalului medical și auxiliar din sistemul de sănătate și cel de asistență socială este din ce în ce mai dificilă (număr crescut de infectări, epuizare etc.) iar Ministerul Sănătății și alte autorități ale statului continuă să practice aceeași lipsă de comunicare cu partenerii de dialog social manifestată încă de la începutul crizei pandemice”, transmite Federația Sanitas, prin intermediul unui comunicat de presă.

FOTO: Federația Sanitas din România