Invitată în Clubul de Seară, la Europa FM, criticul de teatru Maria Zărnescu a vorbit despre ediția altfel din acest an a Festivalului Național de Teatru, dar și despre cum se descurcă profesioniștii din domeniu în perioada pandemiei COVID-19.

„De obicei erau 10 zile, anul acesta sunt doar 8, este un festival extrem de aglomerat ca program, dar posibilitatea de a vedea timp de 48 de ore orice spectacol sau moment video pus acolo dă o lejeritate celor care-și doresc să nu rateze niște evenimente.

Este un festival care stă sub semnul a două cuvinte pe care – alături de profesoara Ludmila PATLANJOGLU și critiocul de teatru Călin CIOBOTARI – le-am inclus într-o scrisoare deschisă adresată potențialului public: Neliniște și Neuitare. Neuitarea celor care au fost și Neliniștea celor care sunt acum într-un moment de vârf și care urmează să se adapteze.

Multe dintre aceste spectacole – care au marcat istoria celor 30 de ani – au mai fost difuzate în alte mari festivaluri, altele – care pot fi difuzate – au fost recuperate din arhive, dar unele nu au mai putut fi ajutate tehnic.

Mai sunt celelalte spectacole, ale tinerilor sau în maturitate creatori, neliniștiți, care sunt de anul acesta și le găsiți în categoria “Neliniște”. Mai există o categorie pe care o recomand, i-am zis noi Spectacolul ascuns (citând dintr-o carte a regizorului Alexa Visarion), unde găsiți mărturii despre bucătăria unor mari creații sau despre culisele profesionale ale unor mari actori. Și cele mai multe dintre aceste materiale sunt în primă difuzare.

New entry vor fi și toate interviurile realizate de teatrologul George Banu cu o serie de personalități contemporane și de colegul nostru Călin Ciobotari”, spune Maria Zărnescu, critic de teatru recompensat cu Premiul UNITER.