37 de organizații neguvernamentale cer Ministerului Fondurilor Europene să retragă Planul Național de Redresare și Reziliență al României, plan care, odată acceptat de Comisia Europeană, poate aduce României peste 30 de miliarde de euro destinați refacerii economiei după criza COVID-19.

Elena Calistru de la Organizația Funky Citizens spune că Ministerul Fondurilor Europene nu a ținut cont de părerea societății civile și a decis să aloce prea puțini bani educației, tinerilor, dar și altor domenii considerate prioritate de Uniunea Europeană:

„Noi, prin acest Plan Național de Redresare și Reziliență, ne asumăm niște reforme macro, niște reforme ambițioase. Prin aceste planuri de reformă noi avem niște indicatori de performanțe. Statele membre cheltuiesc din bani, după care Comisia vine și evaluează. Riscăm nu numai să nu absorbim toți banii, riscăm și să fi chetuit o parte din banii aceștia și să auzim după aceea <<păi stați, că nu se pupă cu ceea ce am zis că finanțăm >> și să rămânem cu banii pierduți de două ori.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replica, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune la Europa FM că Planul Național de Redresare și Reziliență al României se află încă în dezbatere publică și neagă că reprezentanții Comisiei Europene ar fi criticat documentul, așa cum spun ONG urile:

„Noi avem acum pe hârtie câteva condiții obligatorii. Prima este tranziție verde 37% din buget, aceasta noi o respectăm. A doua condiție este 20% digitalizare, această condiție o respectăm, avem bugetul alocat pentru digitalizare, la care îi adăugăm componentele de digitalizare din infrastructură. Celelalte condiții pe care le ridică ONG-urile și care sunt discutate în spațiul public nu sunt prevăzute în cadrul regulamentului ca fiind obligatorii. Eu vreau să-i lămurim că, o parte din aceste reglementări pe care ei le au, se regăsesc în politica de coeziune, care e instrument de finanțare separat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.