Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer Guvernului României să abroge imediat și în integralitate OUG nr.7/2019, subliniind că independența justiției nu se negociază iar orice dialog referitor la adoptarea ordonanței de urgență trebuia inițiat anterior emiterii sale, nu post factum.

Potrivit ONG-urilor, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului este abrogarea imediată și în integralitate a OUG nr.7/2019.

Judecătorii și procurorii subliniază că ”dialogul loial și constructiv între puterile statului poate avea loc doar în momentul în care sunt îndepărtate din legislație dispozițiile care subminează independența justiției și principiile statului de drept”.

Acestea reamintesc că Guvernul României și Parlamentul României au ”refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat”, iar ”adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român”.

Cele trei asociații solicită abrogarea dispozițiilor cu privire la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis duminică un comunicat prin care anunța că invită luni, la ora 15.30, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM pentru a discuta despre modificarea legilor justiției. Anunțul a fost făcut de guvern în contextul în care magistrații au protestat vineri, într-un gest fără precedent, față de ordonanța de urgență de amendarea a acestor legi.