Magistraţii care candidează pentru postul de procuror şef al DNA vor fi intervievaţi astăzi de echipa condusă de Ministrul Justiţiei. Printre cei cinci candidaţi se află actualul şef interimar al DNA, Călin Nistor.

Primul procuror audiat este Mariana Alexandru. Magistrata a părăsit brusc DNA în 2014, după ani întregi în care lucrase dosare importante de corupţie.

Apoi, Mariana Alexandru a plecat la Chişinău ca reprezentantă a Uniunii Europene, cu misiunea de a ajuta autorităţile din Republica Moldova să creeze un department anticorupţie.

Pentru şefia DNA mai candidează magistraţii Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru şi Călin Nistor. Acesta din urmă a mai candidat anul trecut pentru postul de procuror şef, însă ministrul de atunci al Justiţiei, Tudorel Toader, nu l-a ales în vederea formulării unei propuneri către CSM.

DNA a rămas fără şef plin după revocarea Laurei Codruţa Kovesi de către preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că în această prima etapă a interviurilor vrea să verifice nivelul profesional al candidaților. „Să ne asigurăm că, indiferent de opțiune, nivelul profesional e solid și permite abordarea agendei Ministerului Public la nivel de sistem”, a declarat Predoiu în această dimineață.

Mîine, comisia îi va audia pe candidaţii pentru funcţie de procuror şef al DIICOT, structură care se ocupă de anchetarea infracţiunilor extreme de grave, precum trafic de droguri sau de persoane şi cele care ţin de siguranţa naţională.