Autoritățile ungare le vor permite cetățenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în această noapte, începând cu ora 21.00 și până la ora 5.00, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, cetățenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autoritățile ungare, urmând să fie redirecționați către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borș și Cenad.

MAE precizează că este vorba de o măsură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, marți, că peste 3.500 de români, printre care copii și persoane în vârstă, sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a decis închiderea granițelor în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus. De aceea, mnistrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul ungar.

MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere astfel încât să revină în siguranță în țară.

Situația a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

Potrivit MAE, evoluția epidemiei cu COVID-19 la nivel global reprezintă o provocare fără precedent pentru toate statele afectate. De la începutul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe a acționat atât în sensul contribuției la eforturile comune de limitare a răspândirii acestei epidemii, cât și în sensul protejării cetățenilor români din străinătate.

Având în vedere prioritatea constantă a MAE pentru cetățenii români din străinătate, mai ales în contextul actual, în perioada imediat următoare, MAE va continua în mod susținut aceste eforturi, în limitele posibilităților reale de acțiune în teren și a competențelor sale. MAE atrage atenția asupra faptului că, pe măsură ce autoritățile tot mai multor state înăspresc măsurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de acțiune a MAE se reduce în consecință, acestea afectând în mod substanțial posibilitățile de identificare a unor soluții reale pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români din străinătate.

Totodată, începând de astăzi, 17 martie, MAE a alocat o linie telefonică suplimentară ce poate fi apelată de către cetățenii români din străinătate care se confruntă cu situații dificile, în vederea identificării de soluții pentru revenirea în țară.

Această linie telefonică vine în completarea numerelor disponibile pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular și care sunt disponibile pe pagina de internet a MAE.