Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, va transmite astăzi Parlamentului solicitarea de învestire în funcție.

Odată cu scrisoarea șefului PNL către Legislativ, va începe să curgă și termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Liberalii au programată o ședință a conducerii centrale a partidului începând cu ora 10:00. În cadrul reuniunii se va da votul pentru echipa guvernamentală și programul de guvernare în baza cărora Ludovic Orban va solicita votul de învestitură din partea Parlamentului.

În ceea ce privește echipa guvernamentală, cel mai probabil va rămâne aceeași, toți miniștrii rămânând neschimbați.

Programul de guvernare va fi și el, în mare măsură, cel cu care Guvernul Orban a obținut votul de învestitură în luna noiembrie a anului trecut. Au fost operate, totuși, câteva ajustări, în sensul că au fost eliminate acele obiective deja îndeplinite în cele trei luni de guvernare liberală de după demiterea guvernului PSD.

Liderii PNL au anunțat deja că parlamentarii partidului nu vor vota învestirea propriului guvern, scopul fiind respingerea sa în vederea declanșării alegerilor anticipate.

Nu se știe însă când va avea loc supunerea la vot a instalării noului Cabinet Orban, deoarece PSD a anunțat că va contestat la Curtea Constituțională nominalizarea pentru a doua oară a liderului PNL, deși a fost demis prin moțiune de cenzură. O decizie a Curții în acest caz ar putea dura, într-un scenariu optimist, cel puțin o lună de zile.

Pentru declanșarea alegerilor anticipate trebuie îndeplinite mai multe condiții: să treacă 60 de zile de la prima solicitare de învestitură, să fie respinse două guverne succesive și să fie dizolvat Parlamentul.