„Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă de la aderarea noastră în Uniunea Europeană. Ţara noastră, noi, toţi românii, în următorii ani, vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodată la dispoziţie. Şi noi ne angajăm să îl folosim integral pentru dezvoltarea României”, a declarat Ludovic Orban, joi seara, la prezentarea publică a Planului naţional de Rezilienţă şi Recuperare.

Premierul a adăugat că, în contextul unei crize fără precedent, liderii europeni au decis să acţioneze sincronizat pentru ca „recuperarea să fie una comună”.

„Pentru că doar dacă ne mişcăm toţi împreună şi nu lăsăm pe nimeni în urmă ne vom recupera rapid şi vom deveni puternici. Sigur că decizia de a susţine acest efort de recuperare şi de relansare economică la nivelul fiecărei ţări a UE va depinde, în schimb, de capacitatea fiecărei ţări de a implementa toate proiectele finanţabile prin programul naţional de rezilienţă şi recuperare”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a punctat că Planul de Redresare şi Rezilienţă este doar un pilon de sprijin pentru dezvoltarea României în perioada următoare.

„Acest Plan naţional de Recuperare şi Rezilienţă trebuie văzut în complementaritate cu finanţările care vor fi asigurate în cadrul bugetului Uniunii Europene 2021 – 2027. Toate măsurile, toate programele care sunt incluse în acest Plan naţional de Recuperare şi Rezilienţă sunt incluse în coordonare, în complementaritate cu celelalte surse de finanţare de care va beneficia România în perioada care va veni.

Pe lângă resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia în cadrul Planului naţional de Rezilienţă şi Recuperare, vom avea la dispoziţie peste 46 de miliarde de euro pentru coeziune, pentru agricultură, pentru Fondul pentru o tranziţie justă”, a spus Ludovic Orban, joi seara, la prezentarea publică a Planului naţional de Rezilienţă şi Recuperare.