Procurorul general, Augustin Lazăr a anunțat că Ministerul Public va cere instituțiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituțională în privința modificării prin ordonanță de urgență a legilor justiției.

În opinia sa, CCR s-ar putea pronunța în privința unui eventual conflict de natură constituțională sau ar putea să verifice caracterul textului ordonanței adoptate de Guvern săptămîna aceasta.

Documentul promovat de ministrul Tudorel Toader modifică procedura de numire a procurorilor-șefi de la marile parchete, le permite judecătorilor să ocupe funcții de conducere în Procuratură și scoate secția de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general.

Sîntem într-un stat de drept și nu poți lăsa un act normativ care este suspect de neconstituționalitate să funcționeze așa pînă când blochează justiția.

Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispozițiilor legale suspecte de necostituționalitate.

În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituțiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituțională a României, fie cu conflict de natură constituțională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanței, dacă are un caracter constituțional sau nu.

Așa cum este formulat acel text, pare că el dorește să scoată această secție de sub controlul Procurorului General. O astfel de direcție nu poate exista în afara Ministerului Public decît sub controlul Procurorului General, care trebuie să-l exercite conform legii“, a declarat Augustin Lazăr la RFI România.

Cît despre protestele organizate deja în mai multe instanțe și parchete, procurorul general a spus că “asistăm la un val de îngrijorare în rîndul magistraților, care observă că justiția română se află sub mai multă presiune decît s-a aflat pînă aici“.

Eu zic că în urma punctelor de vedere de vedere adoptate de magistrații procurori nu se poate să nu se deștepte rațiunea legiuitorului, a instituțiilor competențe, care să observe că nu este posibil să faci altfel decât spun juriștii.

Acesta va fi un test de rezistență pe care îl va da corpul magistraților în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat a treia autoritate în stat sau dacă România are mai puține autorități.

Eu zic că da, că avem motive să fim optimiști“, a încheiat Augustin Lazăr.

Magistraţii din București şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiţiei.

Activitatea parchetelor din București, Constanţa, Piteşti, Iaşi sau Timişoara va fi suspendată săptămîna viitoare timp de mai multe zile.