Cei care închiriază camere în regim turistic prin intermediul platformelor online vor fi obligați să obțină certificate de clasificare. Pentru românii care foloseau, de exemplu, Airbnb sau Booking.com pentru a-și rotunji veniturile, noua lege îi obligă să obțină o nouă autorizare. Ministrul Turismului precizează ca procedura, prevăzută în proiectul de lege aflat la Parlament, este gratuită.

“Legea turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului. Era nevoie urgent de o actualizare a cadrului legislativ, vechi chiar și de 20 de ani, în condițiile în care domeniul a evoluat în ultima perioadă datorită inovațiilor tehnologice. Tocmai pentru că foarte multe vacanțe sunt planificate online, am introdus în acest act normativ și obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neclasificate/neînregistrate.

Legea turismului este unul dintre obiectivele prevăzute în programul de Guvernare. Așadar, astăzi, putem spune că avem un act normativ care simplifică legislația din acest sector, dar care este extrem de important având în vedere că urmărește și colectarea de date statistice corecte despre circulația turiștilor din România, dar care nu presupune colectarea datelor cu caracter personal. Totodată, în legea turismului este prevăzută și înființarea Organizațiilor de Management al Destinației, un alt punct din Programul de Guvernare. Astfel, încurajăm parteneriatul dintre mediul privat și cel public, prin intermediul căruia se vor stabili prioritățile de promovare a zonelor turistice”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România, introdus prin legea turismului, va asigura o radiografie a reală a gradului de ocupare a structurilor de primire turistică.

Legea turismului prevede și descentralizarea unor competențe ale Ministerului Turismului, urmând ca de aici înainte clasificările unităților de cazare, atestarea ghizilor de turism, omologarea pârtiilor și traseelor turistice și autorizarea plajelor să fie emise de autoritățile locale.

În legea turismului sunt mai multe noutăți pentru domeniu, așa cum sunt și noile metode de control de tip „mistery-guest”.