”Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute. Am respectat legislaţia. Rezultatele mele vorbesc în numele meu. Am anchetat membri din diferite partide politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, pentru că am fost independenţi mereu am dus la bun sfârşit aceste cazuri. Independenţa a fost asigurată de lege. Acum sunt încercări de a limita această independenţă.

Una dintre condiţiile pentru a ancheta corupţia la nivel înalt sau fraude cu fonduri UE e independenţa.

Cooperarea cu ceilalţi procurori europeni, am coperat cu colegi din 14 state membre. Am fost expert pentru CE în Muntenegru, Moldova, au nevoie de experienţa noastră. În urma activităţii, am fost invitaţi pentru a acţiona în calitate de experti, am oferit câteva formări profesionale. Poate nu sunt perfectă, sunt emoţionată, e o zi importantă pentru mine şi colegii mei. Ştiu engleză, franceză, dacă e important pentru dumneavostră pot vorbi engleză”, a răspuns Laura Codruța Kovesi în limba enegleză unui eurodeputat din Spania, care i-a cerut să-și exprima astfel răspunsul.

Laura Codruța Kovesi a spus că ”experienţa mea internă e foarte bună în a lua decizii bune la stabilirea priorităţilor

Uneori fraudele cu fonduri UE pot deveni sistemice Una dintre priorităţile mele va fi nu numai de a investiga fraude compelxe, ci este de a identifica acele zone în care corupţia cu frauda europene e repetitivă. Ce a făcut DNA în ultimii 5 ani şi rezultatele obţinute pe cazuri de corupţie şi fraude cu fonduri europene e o experienţă bogată care poate fi folosită în interesul EPPO”.

Votul final pentru postul de procuror-şef european va avea loc miercuri.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, marți, pentru postul de procuror-şef europeanalături de Andres Ritter (Germania) și Jean-Francois Bohnert (Franța).

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.