La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Filmul a fost inclus în competiția oficială.

Festivalul de la Cannes, cel mai important de acest fel din lume, se desfășoară luna viitoare, în perioada 14-25 mai.

La Gomera”, primul film al lui Corneliu Porumboiu care este realizat și în afara țării, îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea, dar și pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl  și Cristóbal Pinto.

Filmările s-au realizat în București, insula La Gomera – Spania și în Singapore.

Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici.

Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.

În urmă cu câțiva ani am urmărit un documentar despreEl Silbo”.

Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”, declară Corneliu Porumboiu.

La Gomera”, scris și regizat de Corneliu Porumboiu, marchează astfel revenirea regizorului român la Cannes, de această dată în competiția oficială.

În 2015, Corneliu Porumboiu a cîștigat cu lungmetrajul „Comoara” premiul Un Certain Talent al secțiunii „Un Certain Regard”.

Polițist, adjectiv” i-a adus lui Porumboiu, în 2009, Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI al secțiunii „Un Certain Regard”.

Debutul în lungmetraj al regizorului român,  „A fost sau n-a fost?”, a obținut în 2006 premiul Camera d’Or.

La Gomera” va fi lansat în cinematografele din România în toamna acestui an.