DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că finalizarea investigațiilor în „Dosarul Revoluției” și trimiterea cauzei în judecată reprezintă un pas important în stabilirea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989, precizând că nu pot rămâne nepedepsite crimele de la Revoluție.

„Președintele României salută finalizarea investigațiilor în „Dosarul Revoluției” și trimiterea cauzei spre judecare. Președintele Klaus Iohannis consideră că acesta reprezintă un pas extrem de important, după o lungă perioadă de timp, în stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din Decembrie 1989. Crimele de la Revoluție nu pot rămâne nepedepsite!”, arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă .

Iohannis a subliniat importanța deosebită a cauzei istorice privind Revoluția din 1989 și a apreciat că anunțul privind finalizarea anchetei judiciare și trimiterea în instanță reprezintă un demers cu o deosebită însemnătate în responsabilitatea care îi revine Justiției de a stabili adevărul.

„Soluționarea acestei cauze istorice este cu atât mai importantă cu cât o democrație veritabilă este așezată doar pe bazele solide ale adevărului și dreptății. În repetate rânduri, Președintele României a susținut că adevărul trebuie să iasă la iveală și a subliniat necesitatea unei decizii clare, temeinice și legale, cu privire la evenimentele din Decembrie 1989, considerând că aceasta reprezintă o restanță majoră a Justiției române”, mai spune sursa citată.

Șeful statului a adăugat că finalizarea anchetei judiciare în „Dosarul Revoluției” este un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la căderea regimului comunist.

„În demersul societății românești de cunoaștere și asumare a trecutului, este fundamentală sancționarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa vieții și demnității umane în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Finalizarea anchetei judiciare în „Dosarul Revoluției” reprezintă un act necesar în anul în care marcăm 30 de ani de la prăbușirea comunismului și în care vom rememora idealurile Revoluției din Decembrie 1989 și îi vom onora pe eroii noștri”, a completat Iohannis, conform sursei menționate.

Nu în ultimul rând, Iohannis subliniază că „generațiile de astăzi au nevoie de educație în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să știe că regimul comunist a îngrădit sistematic drepturile și libertățile cetățenești și a comis nenumărate nedreptăți. În Decembrie 1989, regimul comunist s-a prăbușit așa cum s-a instalat: prin crime și abuzuri. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acțiunea justiției este fundamentală în acest sens. Consolidarea democrației și respectarea valorilor umane nu se pot înfăptui în afara actului de Justiție”.

Reacția lui Iohannis vine după ce Augustin Lazăr a anunțat luni că procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus au fost inculpați pentru infracţiuni contra umanităţii. Procurorul general a mai precizat că dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume și a prezentat scuze opiniei publice, în numele Ministerului Public, pentru că ancheta a durat atâta timp, respectiv aproape trei decenii.