Justiţia din Senegal clasează un dosar de corupţie în care apare omul de afaceri româno-australian Frank Timiş.

E vorba despre un dosar în sectorul petrolului şi gazelor naturale, aflat acolo in atentia publica deoarece l-a vizat si pe fratele preşedintelui senegalez, precum şi compania British Petroleum.

Afacerea dateaza din 2012 si e legată de atribuirea explorării şi exploatării a două câmpuri petroliere şi gazeifere offshore către societatea Petro-Tim a omului de afaceri româno-australian Frank Timiş, un novice în acest sector.

Firma lui s-a asociat cu Petrosen, Societatea de Petrol a Senegalului. Macky Sall a devenit preşedinte al acestei ţări în aprilie 2012 şi a confirmat decizia predecesorului său privind atribuirea contractului.

Ancheta a fost deschisă în urma unui reportaj publicat în 2019 de postul BBC.

Conform acestuia, în 2014 compania lui Frank Timiş ar fi vărsat în secret o primă de 250.000 de dolari către Agri-trans, o societate controlată de Aliou Sall, fratele preşedintelui. Tot potrivit BBC, participaţiile grupului lui Frank Timiş ar fi fost răscumpărate de societatea British Petroleum în 2017, pentru 250 de milioane de dolari, plus redevenţe de circa 10 miliarde pe 40 de ani, deturnându-se astfel importante venituri ale statului senegalez – conforma anchetei de presa britanice.

Dar, în urma audierii persoanelor din dosar, inclusiv a lui Aliou Sall, un judecator senegalez a hotarat acum ca NU se poate dovedi că acei bani au fost vărsaţi pentru a corupe vreo persoană… şi ca din investigaţiile oficiale nu reiese că statul senegalez ar fi fost păgubit.

Magistratul a remarcat totusi o ANTEdatare a contractelor. El nu exclude ca un ”bonus” să fi fost cerut unei concurente a companiei Pétro-Tim, a lui Frank Timis, DAR constata ca faptele s-au prescris.

Reportajul difuzat de BBC în 2019 a provocat la vremea respectiva manifestaţii în Senegal, iar fratele preşedintelui a demisionat de la conducere Casei de Depozite şi Consemnaţiuni, la varful careia se afla in acel moment.