Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Bilanțul epidemic provizoiu a crescut cu 215 noi infectări în România, până la un total de 2.460. 92 dintre cazuri au fost mortale.

357 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus. Cele mai multe sunt la Suceava (200) și București (60).

Premierul a confirmat – Europa FM – criza echipamentelor de protecție pentru spitale. “Este penurie! Regret profund că nu putem asigura toate echipamentele necesare. Distribuirea lor nu ar dura mai mult de 24 de ore. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor. Sunt autorități locale care s-au mișcat repede”, a spus Ludovic Orban în emisiunea Piața Victoriei.

Spitalul Județean Suceava, unde s-au infectat cele mai multe cadre medicale și zeci de oameni au murit de COVID-19, angajează 63 de asistente, 40 de infirmiere și cinci brancardieri. Devenită focar de boală, unitatea caută, în total, 108 noi angajați.

Medici și asistente de la Spitalul Județean Suceava așteaptă încă să fie testați, în timp ce procurorii investighează dacă alte persoane au fost testate preferențial.

Administrația Prezidențială a anunțat, printr-un comunicat, că a fost retrasă decorația conferită Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Societatea civilă s-a mobilizat, după ce municipiul Suceava și 8 localități limitrofe, anume Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosangi, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, s-au închis pe perioada stării de urgență. Astfel, au fost donate 1500 bucați măști de protecție tip KN95 către Spitalul Județean de Urgență Suceava si Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, respectiv 1100 si 400 de bucăți și 400 perechi mănuși de unică folosință.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România cere autorităţilor să asigure tratamentul bolnavilor din municipiul Suceava, carantinat după înmulțirea cazurilor de nou coronavirus.

72 de cadre medicale care își desfășurau activitatea în Secția de Nefrologie a Spitalului Clinic de Urgență “Sf. Ioan” din Capitală sunt în izolare, alături de 9 rezidenți.  Unitatea a primit confirmarea că o pacientă internată  este infectată cu noul coronavirus.

Aflat într-o vizită la Arad, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a admis că a găsit „un personal medical cu un moral relativ scăzut”.

În plină criză sanitară generată de noul coronavirus, mai multe cadre medicale din județul Gorj şi-au depus dosarele de pensionare.

La Europa FM, premierul a spus că, dată fiind starea de urgenţă, Guvernul ar putea prelungi preavizul pe care este obligat să îl respecte personalul medical şi, în acest fel, i-ar forţa pe medicii şi pe asistenele care demisionează să muncească o perioadă mai lungă până le încetează, de drept, contractul.

7 cadre medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Dr. Victor Babeş” au fost confirmate cu noul coronavirus, fiind internate în unitatea medicală, fără a avea simptome de boală.

Întregul personal al Secţiei de Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean de urgență Bistriţa va fi testat pentru noul coronavirus, iar un medic care a decis externarea unui pacient, fără respectarea protocoalelor pentru suspecţii de Covid-19, va fi anchetat administrativ.

Conducerea Spitalului Municipal Făgăraș refuză să preia pacienți infectați cu noul coronavirus din alte părți. Primarul Gheorghe Sucaciu sprijină decizia.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că șefii Spitalului din Făgăraș ar trebui arestați.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu acuză că autorităle din județ responsabile cu gestionarea crizei de nou coronavirus că mint pentru a da bine în statistica națională.

Testarea printre bucureșteni, care ar fi trebuit să înceapă în această săptămână, conform dorinței primarului general Gabriela Firea și a directorului Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, se amână. Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat recent că nu va accepta această testare masivă.

Aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Spitalul Gerota din București a ieșit din carantină. În acest moment, unitatea nu poate primi pacienți și nu se pot efectua consultații de specialitate. Spitalul a fost carantinat după ce un fost angajat al MAI a ascuns că a fost plecat în Israel, într-o zonă unde fuseseră confirmate cazuri de coronavirus.

Mai mulți angajați ai Direcției de Sănătate Publică Botoşani sunt urmăriți penal pentru că, în loc să trimită în carantină o persoană, au trimis-o în izolare.

În urma anchetei epidemiologice realizate la Secția 19 de Poliție din București, medicul unității a dispus ca 25 de polițiști să intre în izolare la domiciliu. Un coleg din Poliția Locală a fost confirmat cu noul coronavirus.

Un bărbat din Ploiești a devenit voluntar în centrul în care a fost ținut în izolare timp de 14 zile. În vârstă de 45 de ani, Ciprian s-a decis să ajute după ce a observat că hrana îi era adusă doar de femei, care erau nevoite să care zilnic sute de litri de apă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-au dat peste 78.000 de amenzi pentru nerespectarea stării de urgență. “Legea se impune, nu se discută!”, a adăugat șeful statului.

La Europa FM, șeful guvernului a vorbit și despre impactul coronavirusului asupra economiei României. Ludovic Orban spune că activitatea economică a scăzut cu aproximativ 30%.

Aproape 800.000 de contracte de muncă au fost suspendate din cauza dificultăților create de criza sanitară. Cifra a fost făcută publică de Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Comisia Europeană a elaborat un plan care să stimuleze companiile din statele membre ale Uniunii Europene să evite disponibilizările angajaţilor prin reducerea programului de lucru, în contextul crizei generate de numeroasele restricții.

Compania Naţională Poşta Română a început, miercuri, distribuirea pensiilor către beneficiari. A fost stabilită o procedură de lucru specială pentru gestionarea situaţiei particulare de la Suceava. Toţi factorii poştali vor fi echipaţi corespunzător, fiind protejaţi cu măşti, mănuşi şi dezinfectant şi au fost reinstruiţi să evite interacţiunea în momentul în care ajung la uşile oamenilor. Este obligatorie păstrarea distanţei de doi metri faţă de beneficiarul drepturilor sociale.

Guvernul se pregătește să amâne alegerile locale până cel mai devreme în luna septembrie a acestui an, din cauza epidemiei de coronavirus și a măsurilor adoptat după instituirea stării de urgență instituită pentru a îngrădi răspândirea bolii, potrivit unor surse de la vârful PNL.

Bilanţul pandemiei de coronavirus a ajuns la 45.371 de morţi pe plan global. Dintre cele 905.279 de cazuri de infectare, cele mai multe sunt raportate în Statele Unite (199.092).

Italia a ajuns la peste 13.000 de cazuri mortale de COVID-19.

Autoritățile sanitare franceze au raportat, miercuri, alte 509 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Cifra reprezintă un record negativ. Bilanțul epidemic a ajuns la 4.032 de decese.

Regimul chinez ascunde amploarea focarului de coronavirus în statul asiatic, prin raportarea unui număr mai mic de îmbolnăviri și de decese decât cel real, concluzionează comunitatea americană de informații într-un raport trimis Casei Albe.

Bulgaria a fost înregistrat al nouălea deces provocat de noul coronavirus. În țara de la sud de Dunăre, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice.

Marea Britanie a raportat, miercuri, cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus. În Regat s-a înregistrat 563 de cazuri mortale de COVID-19. Bilanțul epidemic a urcat la 2.352 de decese.

Preşedintele rus a decis să se autoizoleze la reşedinţa sa de la Novo Ogarevo, de lângă Moscova, în contextul răspândirii noului coronavirus. Medicul-şef al principalului spital din capitala țării, în care sunt tratați pacienți de COVID-19, și care l-a primit pe Vladimir Putin în respectiva unitate, săptămâna trecută, a anunţat că a fost infectat la rândul său.

Ministerul american al Apărării a refuzat apelul adresat de comandantul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt, devenit focar de COVID-19, de a evacua membrii echipajului. Andocată într-un port al insula Guam, din Oceanul Pacific, nava se confruntă cu o creștere alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus.

Constructorul aeronautic european Airbus a anunţat că în cele mai multe uzine ale sale din Spania se vor produce rame de viziere imprimate tridimensional, care vor fi livrate personalului medical aflat în prima linie de luptă împotriva actualei pandemii.

Guvernul cubanez a suspendat parada anuală de 1 Mai, în încercarea de a controla răspândirea epidemiei de nou coronavirus. Manifestările reprezintă un moment crucial în calendarul politic anual al insulei.

Austria a numărat peste o jumătate de milion de șomeri în luna martie, pe fondul măsurilor drastice de restricţie impuse de autorităţi în efortul de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus.

Competițiile de tenis organizate de Association of Tennis Professionals (ATP) şi Women’s Tennis Association (WTA) au fost suspendate până la 13 iulie. Decizia a urmat anunţului de anulare a Grand Slam-ului de la Wimbledon, o premieră după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul pandemiei de nou coronavirus.

European Broadcasting Union, organizator al Eurovision, propune ca alternativă pentru concursul muzical, anulat din cauza pandemiei de nou coronavirus, un recital televizat. “Europe Shine a Light” va avea misiunea să unească public în vreme de pandemie. Fără a avea spectatori, programul va fi difuzat în seara zilei de 16 mai, când ar fi trebuit să aibă loc finala Eurovision 2020, la Rotterdam.

Revista Dilema veche îşi suspendă ediția tipărită. Potrivit redactorului-şef al publicaţiei, Sever Voinescu, actuala conjunctură economico-socială face ca publicația să își continue existența, în perioada următoare, în mediul online.

europafm.ro s-a menținut site-ul radio numărul 1 în România și în perioada de carantină generală, fiind principala sursă de știri și muzică bună în luna martie, potrivit BRAT

  • Jurnal online de carantină realizat de Andrei Paleu