Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că numărul infectărilor cu nou coronavirus a ajuns la 7.216 în România, în creștere cu 337. Bilanțul epidemic a urcat la 362 de cazuri mortale de COVID-19.

La ATI, sunt internați 245 de pacienți. De la debutul epidemiei, 1.217 persoane s-au vindecat.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 74.827 de teste.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, miercuri seară, recomandări cu privire la conduita de prevenţie în perioada sărbătorilor pascale. Sfaturile vizează cumpărăturile și deplasările în aceste zile.

Șeful statului le-a cerut premierului și ministrului de Interne să revină asupra “așa-zisului acord” cu Biserica Ortodoxă, prin care angajați ai MAI și voluntari ar fi împărțit lumină și prescuri pe perioada sărbătorilor pascale. Klaus Iohannis a cerut o formulă care se încadrează în îndemnul „Stați acasă!”. “Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a avertizat președintele.

Încercând să apere înțelegerea, ministrul Marcel Vela a susținut că, din informaţiile sale, primari ai PSD ar fi incitat credincioşii pentru a provoca conflicte în noaptea de Înviere. Potrivit liberalului Marcel Vela, reprezentanţii altor partide politice ar fi vrut să creeze evenimente „gen 10 august”.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a acuzat că ministrul de Interne „încearcă să-și acopere incoerența măsurilor adoptate prin ordonanțele militare aruncând, din nou, vina pe PSD”.

Biserica Ortodoxă Română a susținut că acordul „a fost unul interinstituțional, oficial și public”.

713 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19, iar 53 au murit.

Un român aflat la cules de sparanghel în Germania a murit în urma infecției cu noul coronavirus. Potrivit Der Spiegel, bărbatul avea 57 de ani și venise la muncă în data de 20 martie.

Poliția Română a explicat, pe Facebook, că o declarație pe propria răspundere poate fi refolosită prin schimbarea datei, dacă motivul și traseul deplasării rămân aceleași.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, zilnic, în țara noastră se fac 4.500 – 4.700 de testări pentru COVID-19, capacitatea totală fiind de 6.000 de teste/zi în 57 de puncte de testare. Premierul Ludovic Orban a cerut să nu se mai cumpere medicamente și echipamente sanitare din import, pentru că deja acestea pot fi produse în țară.

Ministrul Muncii a anunțat că numărul cererilor de șomaj, depuse în contextul crizei sanitare și a stării de urgență, a ajuns la 562.000. O primă parte dintre persoanele care au depus solicitări au primit banii, susține Violeta Alexandru.

Ministrul Finanţelor a declarat că economia va avea în 2020 o contracţie de 1,9% din Produsul Intern Brut, iar deficitul este estimat de 6,7% din PIB. Conform lui Florin Cîțu, vom avea un minus la bugetul de stat de peste 23 de miliarde de lei, dar cu un ajutor de peste trei miliarde de lei de la Comisia Europeană, cheltuielile vor scădea cu puțin peste 19 miliarde de lei, la o creștere a veniturilor de peste 12 miliarde de lei.

La rectificare, vor primi fonduri suplimentare ministerele Muncii (8 miliarde de lei) și Sănătății (3,8 miliarde de lei) , pentru gestionarea efectelor crizei sanitare. Șeful Finanțelor a anunţat că executivul pregăteşte un al doilea pachet de măsuri pentru repornirea economiei, după încetarea stării de urgență. Florin Cîţu a dat asigurări că, anul acesta, nu vor exista creşteri de taxe.

PSD a decis că va vota pentru prelungirea stării de urgenţă, dar cere Guvernului un plan de repornire a economiei după criză.

Social-democrații au decis că vor vota prelungirea stării de urgenţă, dar cere Guvernului un plan de repornire a economiei după criza sanitară. Parlamentul va spune votului joi, într-o ședință online, decretul președintelui Klaus Iohannis.

Inspectorii constănțeni ai Protecției Consumatorilor au descoperit, la un hotel din Mamaia unde sunt carantinați români veniți din străinătate, alimente expirate, lăzi cu pâine și fructe depozitate direct pe podea, fără minime condiții de igienă, alături de vase și mobilier de bucătărie pline de rugină și mucegai. În urma constatării problemelor, s-au dat amenzi în valoare de 13.000 lei.

Procurorii clujeni au fost deschis un dosar penal după ce 16 persoane au participat la o slujbă religioasă în Apahida. După eveniment, s-au confirmat 4 infecții cu noul coronavirus.

Satele sucevene Vorniceni Mici și Vornicenii Mari nu au fost plasate în carantină, deși se află pe raza teritorială a comunei Moara, care a fost inclusă pe lista roșie a focarului de COVID-19 din județ. Aceeași situație se întâlnește și la Liteni, unde cele mai multe dintre gospodării sunt în zona de carantină, dar nu și celelalte.

Protecția Civilă italiană a raportat alte 578 de decese. Bilanțul epidemic a ajuns la 21.645 de cazuri mortale. 3.079 de pacienți se află la terapie intensivă, o cifră în continuă scădere de 12 zile.

Uniunea Europeană va organiza, la 4 mai, o videoconferinţă a donatorilor, în încercarea de a obţine fonduri de la guverne şi organizaţii pentru finanţarea cercetărilor necesare pentru crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Blocul comunitar a criticat, totodată, decizia preşedintelui american Donald Trump de suspendare a contribuţiei financiare a țării sale la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

China a cerut SUA să își respecte angajamentele față de OMS.

Danemarca a devenit prima ţară europeană care își redeschide creşele, grădiniţele şi şcolile primare, unități închise în urmă cu o lună din cauza crizei epidemice. Toate instituţiile din Regat ar urma se se redeschidă până la 25 aprilie.

Cancelarul german a prezentat, miercuri, planurile de relaxare a carantinei. Măsurile de distanţare socială vor rămâne în vigoare până la 3 mai, a anunțat Angela Merkel, care le-a recomandat concetățenilor să poarte măşti de protecție facială în transportul public şi la cumpărături.

Considerată cel mai vârstnic pacient care a învins noul coronavirus în Marea Britanie, o femeie în vârstă de 106 ani a fost externată. Connie Titchen, o străbunică din Birmingham, a învins virusul în mai puţin de trei săptămâni şi a fost declarată vindecată de medicii de la City Hospital.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Copii avertizează că în jur de 100 de milioane de copii sunt în pericol, la nivel mondial, să se îmbolnăvească de rujeolă, din cauza perturbărilor cauzate de pandemia de nou coronavirus. Potrivit UNICEF, 24 de țări ale lumii au suspendat programele de vaccinare împotriva pojarului.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu