Institutul bucureștean de boli cardiovasculare C.C.Iliescu anunță că fostul președinte Ion Iliescu a fost supus unei intervenții chirurgicale în cadrul instituției.

Rezultatul a fost “foarte bun”, spune conducerea spitalului.

Diagnosticul pe care i l-au pus medicii fostului președinte este de pericardită lichidiană-tamponadă cardiacă.

În prezent domnul Ion Iliescu se află în perioada postoperatorie imediată în secția ATI 1 a institutului nostru, este stabil și în afara unui pericol imediat“, se afirmă în document.

Orice declarații ulterioare se vor face doar cu acordul expres al pacientului.

Ion Iliescu a ajuns luni în Institutul C.C.Iliescu, prin transfer de la Spitalul Elias.

Diagnosticul

Pericardita este o afecţiune care constă în care constă în inflamarea membranei subţiri care acoperă inima.

Durerea în piept şi problemele respiratorii sunt principalele simptome ale pericarditei.

Printre cauze se numără infecţiile, bolile autoimune, infarctul, dar şi anumite medicamente.

În majoritatea cazurilor, pericardita se tratează cu medicamente (rareori chirurgical) şi numai dacă se asociază cu alte afecţiuni care pot creşte riscul de complicaţii.

Pericardita poate fi de două tipuri: acută (simptomele apar brusc şi nu sunt de lungă durată) sau cronică (se dezvoltă progresiv, iar simptomele, cînd apar, sunt mai severe şi mai dificil de tratat).

Ambele forme de pericardită afectează funcţia inimii, dar sunt relativ uşor de tratat.

Pe 21 decembrie anul trecut, Ion Iliescu a fost inculpat în dosarul Revoluției – el este acuzat de crime împotriva umanităţii, alături de Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu.

În vara lui 2017 fostul președinte a fost trimis în judecată în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, alături de (între alții) fostul premier Petre Roman.

Ei sînt acuzați pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, soldată cu moartea a patru persoane, rănirea altor trei și cu vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a peste 1,200 de oameni.