Întărirea prezenței NATO la granița estică a Alianței, în special în Polonia și România, ca atrace contramăsuri din partea Moscovei.

Așa afirmă ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu.

„Situaţia se caracterizează printr-o întărire a prezenţei militare a NATO în Europa de Est, prin desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă american în Polonia şi România și prin extinderea cooperării militare a Alianţei cu Finlanda şi Suedia„, a declarat Şoigu în deschiderea reuniunii Colegiului Ministerului Apărării de la Moscova.

Din 2016, pe teritoriul României funcţionează o bază militară americană, unde a fost instalat sistemul Aegis Ashore cu lansatoare Mk-41 şi rachete interceptoare SM-3.

Pentagonul susţine că acestea sunt concepute pentru a intercepta rachete balistice, dar Moscova a acuzat în mod repetat Washingtonul că ar putea lansa rachete de croazieră Tomahawk, ceea ce ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Washingtonul a negat întotdeauna acuzația, dar – la începutul lui august – tratatul semnat în vremea Războiului Rece a încetat să existe: atît SUA, cît şi Rusia s-au retras din pact.

La ora actuală, SUA şi România ar intenţiona să-şi consolideze „poziţiile defensive” pe flancul estic al NATO, în special în Marea Neagră, aşa cum se menţionează într-o declaraţie comună a preşedinţilor celor două state, Donald Trump şi Klaus Iohannis, în urma întîlnirii lor de marți de la Washington.

Polonia are, de asemenea, scopul de a consolida flancul estic al NATO.

Potrivit lui Serghei Șoigu, Rusia va organiza 20 de exerciţii militare la care vor lua parte forţele de apărare aeriană, cele logistice, precum şi unităţile de coastă.

De asemenea, pînă la sfârşitul anului, Districtul militar Vest al Rusiei va primi peste 1,300 de echipamente noi.

Trupele staţionate în acest district vor fi completate cu militari pe bază de contract.

Peste 9,000 de persoane au fost deja selectate în acest an, a anunţat ministrul rus al apărării.