DISTRIBUIȚI

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, la Palatul Victoria, că vor fi alocate fonduri pentru a asigura fiecărei persoane cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la cinci ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Finanțelor Publice și cei ai Ministerului Sănătății, în prezența premierului Viorica Dăncilă, au semnat, marți, la Palatul Victoria, un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

,,Vom aloca fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul ceremoniei.

Aceasta a precizat că alături de membrii Guvernului și în urma consultărilor cu societatea civilă s-au făcut pași importanți, adoptându-se măsuri menite să răspundă nevoilor și problemelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități și de cele care suferă de tulburări de spectru autist. ,,Din aceste considerente, anul trecut am înființat Comitetul pentru elaborarea Planului național pentru autism pentru perioada 2020 – 2022 pentru a oferi pe termen lung condiții de viață mai bune pentru persoanele cu tulburări de spectru autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate”, a mai adăugat prim-ministrul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că, odată cu acest protocol, sunt majorate numărul de ore prin care copii ce suferă de tulburări de spectru autist pot fi recuperați.