Guvernul caută în continuare soluții pentru a crește numărul medicilor care se ocupă de bolnavii de coronavirus, în această perioadă.

Pentru început, vor fi angajați direct, fără concurs, tinerii care au dat examenul de rezidențiat. Ei vor da o mână de ajutor medicilor de la Spitalul Militar din Capitală, spune premierul Ludovic Orban. Proiectul a fost discutat, într-o primă lectură, în ședința de Guvern de joi.

„Toți acești tineri medici, care și-au luat examenul de rezidențiat în câteva discipline, medicina de urgență, anesteziști, epidemiologi, infecționiști, îi vom angaja direct, la Spitalul  Gerota, îi vom utiliza în perioada pandemiei pentru a întări echipele care lucrează în bătălia anti-COVID în spitalele în care este nevoie, iar după terminarea pandemiei se vor putea transfera fără concurs în orice spital, pe orice loc vacant doresc”, a anunțat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul ar putea apela și la medici din afara Uniunii Europene, mai spune Ludovic Orban:

„Am discutat acest subiect cu domnul ministru al  Sănătății, nu vă pot da un răspuns precis, sunt medici din Serbia, din Basarabia, din Ucraina, care ar vrea să-și exercite profesia la noi, cunosc acest lucru, de multe ori am și intervenit pentru simplificarea procedurilor, în măsura în care este posibil, o vom face.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul amintește că fiecare spital poate face angajări de personal, fără să mai aștepte intervenția Guvernului.

”Orice spital are autonomie, trebuie să își organizeze propriile proceduri de selecție a cadrelor medicale de care are nevoie. Ministerul Sănătății nu are niște medici pe ștatul de funcții pe care poate să-i pună la dispoziția unui spital. Noi am apelat la procedura detașării, dar am folosit această procedură pentru a întări Direcțiile de Sănătate Publică și pentru a întări în special spitalele COVID sau de suport COVID”, a adăugat Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.