DISTRIBUIȚI

La baza aeriană de la Borcea, Călărăși,  a avut loc în această dimineață ceremonia de introducere a aeronavelor F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională.

Astfel, cele 12 avioane F 16 vor putea în sfârșit, să asigure parțial, deocamdată, supravegherea spațiul aerian al României.

În acest moment, Armata încă folosește pentru Poliția Aeriană avioanele Mig 21 Lancer care sunt la limita resursei de zbor și au o vechime de aproximativ 40 de ani. În acest interval  avioanele au fost modernizate însă 24 dintre ele s-au prăbușit din 1994.

Deocamdată, cele 12 aparate F 16 Fighting Falcon vor realiza misiuni sub comandă națională, întrucât escadrila (incompletă)  nu a primit încă certificarea finală de la NATO, acest lucru urmând să se întâmple în cel mult 2 luni.

România încă folosește și avioane vechi în misiunile sale de Poliție Aeriană. Ar mai avea nevoie de cel puțin încă 48 de avioane de luptă, însă deocamdată, noi achiziții sunt incerte.

Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că Ministerul încearcă să găsescă atât în Portugalia (de unde au fost cumpărate cele 12 F16) cât și în Statele Unite noi avioane de luptă.

În Europa, puține state mai sunt dispuse să-și vândă din avioanele de luptă (chiar și vechi) în condițiile în care Rusia amenință continentul.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe fostul șef al Armatei, generalul de Aviație Ștefan Dănilă, cât de gravă este situația.

Fost pilot de MIG 21, generalul Ștefan Dănilă spune în exclusivitate la Europa FM, că acum, România a ajuns într-o situație foarte gravă, în care este obligată să-și folosească în continuare avioanele vechi MIG 21 deși pentru ele nu mai găsesc piese.

Sursa foto: contul de facebook al generalului Ștefan Dănilă

“-Avionul MIG 21 poate fi scos oricând din operare. Nu atât din cauza bătrâneții lui, ci din cauză că nu mai sunt echipamente pe care să le folosească cei de la MIG 21.

-E gravă situația?

-Este foarte gravă situația. Gândiți-vă că operaționalizarea acestei escadrile (n.r. a celei intrate astăzi în serviciul de Poliție Aeriană) adurat 5 spre 6 ani de la momentul luării deciziei.  Dacă facem o analogie și spunem că anul aceste s-ar lua decizia, s-ar găsi, s-ar identifica avioanele și s-ar declanșa procesul de achiziție, înseamnă că în cealaltă bază, se va putea face serviciul de luptă cu noile avioane, cele care vor fi achiziționate, într-un termen de 5,6 ani. Asta înseamnă că MIG-urile 21 ar trebui să mai facă serviciul de luptă încă 5,6 ani ceea ce din punctul meu de veder este imposibil”, a declarat pentru Europa FM, generalul Ștefan Dănilă.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/03/14mar-12-Danila-despre-Politie-Aeriana-.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/03/interviu-integral-general-Stefan-Danila.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 241