La baza aeriană de la Borcea, Călărăși,  a avut loc în această dimineață ceremonia de introducere a aeronavelor F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională.

Cele 12 aparate vor putea astfel să asigure – parțial, deocamdată – supravegherea spațiului aerian al României.

În acest moment, Armata încă folosește pentru Poliția Aeriană avioanele Mig 21, care sunt la limita resursei de zbor și au o vechime de aproximativ 40 de ani.

Avioanele au fost modernizate, însă 24 dintre ele s-au prăbușit din 1994 încoace.

Deocamdată, cele 12 aparate F 16 vor realiza misiuni sub comandă națională, întrucât escadrila (incompletă)  nu a primit încă certificarea finală de la NATO.

România încă folosește și avioane vechi în misiunile sale de Poliție Aeriană.

Ar mai avea nevoie de cel puțin încă 48 de avioane de luptă, însă deocamdată noi achiziții sunt incerte.

Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că Ministerul încearcă să găsescă noi avioane de luptă atât în Portugalia (de unde au fost cumpărate cele 12 F16), cât și în Statele Unite.

În Europa, puține state mai sunt dispuse să-și vândă din avioanele de luptă (chiar și vechi,  în condițiile în care Rusia amenință continentul.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe fostul șef al Armatei, generalul de Aviație Ștefan Dănilă, cât de gravă este situația.

Fost pilot de MIG 21, generalul Ștefan Dănilă spune în exclusivitate la Europa FM că România a ajuns într-o situație foarte gravă, în care este obligată să-și folosească în continuare avioanele vechi MIG 21, deși pentru ele nu se mai găsesc piese.

“- Avionul MIG 21 poate fi scos oricând din operare. Nu atât din cauza bătrâneții lui, ci din cauză că nu mai sunt echipamente pe care să le folosească cei de la MIG 21.

E gravă situația?

Este foarte gravă situația. Gândiți-vă că operaționalizarea acestei escadrile (a celei intrate astăzi în serviciul de Poliție Aeriană, n.red.) a durat 5 spre 6 ani de la momentul luării deciziei.

Dacă facem o analogie și spunem că anul aceste s-ar lua decizia, s-ar găsi, s-ar identifica avioanele și s-ar declanșa procesul de achiziție înseamnă că în cealaltă bază se va putea face serviciul de luptă cu noile avioane, cele care vor fi achiziționate, într-un termen de 5-6 ani.

Asta înseamnă că MIG-urile 21 ar trebui să mai facă serviciul de luptă încă 5-6 ani, ceea ce – din punctul meu de vedere – este imposibil”, a declarat generalul Ștefan Dănilă.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/03/14mar-12-Danila-despre-Politie-Aeriana-.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/03/interviu-integral-general-Stefan-Danila.mp3

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Post Views: 610