În România, numărul donatorilor de plasmă cu anticorpi COVID ar crește dacă am avea un registru național al bolnavilor de COVID-19 a spus, la Europa FM, omul de afaceri Florin Hozoc, cel care a donat statului român aparate de colectare a plasmei.

El a explicat în Deșteptarea de Vară că, pe baza datelor din acest registru, centrele de transfuzii ar putea lua legătura cu cei care s-au vindecat de coronavirus. Statul nu ar trebui să le ceară donatorilor dovada că s-au vindecat, mai spune Florin Hozoc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În lipsa unui registru național al bolnavilor COVID, centrele de transfuzii așteaptă de la spitale listele cu pacienții vindecați.

Mai multe companii s-au oferit să deconteze testele de anticorpi pentru cei care doresc să doneze plasmă după ce s-au vindecat de coronavirus.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății a modificat recent condițiile pentru donatorii de plasmă COVID. Testul Real Time PCR nu mai este obligatoriu. La Centrul de Transfuzii din București, de exemplu, sunt primiți donatori de plasmă chiar și fără un test de anticorpi.

Ei trebuie să dovedească însă că au avut coronavirus, adică trebuie să prezinte testul pozitiv pentru COVID-19 și, foarte important, trebuie să fi trecut deja 28 de zile de la efectuarea acestui test, pentru a putea dona plasmă.