Pe 3 mai, Viorica Dăncilă s-a plâns public că nu a primit o invitație la summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu, care este un Consiliu European informal. Proiectul de fact-checking Detectorul de Minciuni a solicitat puncte de vedere atât purtătorului de cuvânt președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cât și Admnistrației Prezidențiale de la București.

„Întâlnirea de la Sibiu este o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern. La această întrunire, România este reprezentată de președinte.”, a răspuns Jüri LAAS, ofițer de presă în cadrul Consiliului European.

Potrivit legislației europene, inclusiv Tratatului de la Lisabona, Consiliul Uniunii Europene este instituția formată din șefi de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii ce are ca atribuții stabilirea orientării și a priorităților Uniunii.

România este reprezentată de președinte în acest for.

„Mi se pare totuşi nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri – nu numai din partea statelor membre, am văzut că şi alte state au făcut referire la acest lucru – să nu fie invitaţi la summit…”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.
 

Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor.

Proiectul a luat naștere din dorința organizațiilor partenere de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media.  

Proiectul se bazează pe conceptul colaborării între mai multe redacții din rețeaua PressHub și din presa centrală: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM şi a fost lansat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.