Suprafața de teren totală alocată agriculturii organice în UE a fost de 13,4 milioane de hectare în 2018, echivalentul a 7,5% din totalul suprafeței agricole utilizate, ceea ce reprezintă o creștere de 34% între anii 2012 și 2018, potrivit datelor Eurostat.

România este pe penultimul loc în UE la această categorie, cu 2,4% din agricultură organică, Malta fiind pe ultimul loc (0,4%). Bulgaria, Irlanda și Regatul Unit au fiecare 2,6%.

Printre statele membre UE, țările cu cele mai mari ponderi a suprafețelor de teren alocate agriculturii organice, în 2018, se numără Austria (24,1% din totalul suprafeței agricole utilizate), Estonia (20,6%) și Suedia (20,3) %), urmată de Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%), Finlanda (13,1%) și Slovenia (10,0%).

Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a precizat că suprafața totală este suma „suprafeței în curs de conversie” și a „zonei certificate”. Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura 2-3 ani în funcție de cultură.